Toen ik eindelijk klaar was met de bereiding, riep ik: "Nooit meer!" Maar toen ik aan tafel zat en de eerste hap gnocchi proefde, wilde ik meteen weer aan de slag om nieuwe te maken. Het was het werk dubbel en dwars waard. Na deze ervaring wil je gegarandeerd nooit meer gnocchi uit de supermarkt!
Laten we beginnen bij het begin: de aardappelen. Voor de beste gnocchi gebruik je kruimige aardappelen. Aardappelen met een lager vochtgehalte, zorgen voor luchtige en lichte gnocchi. Dus sla die vastkokers even over en ga voor de kruimige variant! Je hoeft de aardappelen niet te schillen voordat je ze kookt. Kook ze met schil, dat helpt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Dit is cruciaal voor het juiste deeg.
Niemand houdt van taaie gnocchi. Het geheim? Kneed het deeg zo min mogelijk. Overwerken van het deeg kan namelijk leiden tot taaie gnocchi. Kneed alleen tot het deeg net samenkomt. Simpel, maar effectief! Ook uit elkaar vallende gnocchi wil niemand. Dit betekent meestal dat er te veel vocht in het deeg zit of dat er niet genoeg bloem is gebruikt. Zorg ervoor dat je aardappelen goed droog zijn en voeg iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Nu je weet welke aardappelen je moet gebruiken en hoe je het perfecte deeg krijgt, wil je vast weten hoe je de gnocchi moet koken en hoe je kunt zien of ze klaar zijn? Komt ‘ie: gnocchi zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Dit duurt meestal maar een paar minuten. Een kleine tip: houd een schuimspaan bij de hand om ze gemakkelijk uit het water te halen.
Met deze tips ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met je zelfgemaakte gnocchi.
Afbeelding van congerdesign via Pixabay
Voorbereiden van de aardappelen: Boen de aardappelen goed schoon en doe ze in een grote (soep)pan met water en 1 eetlepel zout. Breng het geheel aan de kook en kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Giet de aardappelen af onder koud water en laat ze afkoelen.
Deeg maken: Zodra de aardappelen zijn afgekoeld, verwijder je de schil en pureer je ze met een aardappelpers of een stamper. Voeg flink versgemalen peper en zeezout toe. Schep de bloem erbij en kneed het geheel tot een mooie deegbal.
Gnocchi vormen: Zet een grote pan met water op en voeg een beetje zeezout toe. Snijd een plak van het deeg af en bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol de plak uit tot een dunne rol en snijd deze in stukjes. Herhaal dit tot al het deeg op is.
Gnocchi koken: Breng het water opnieuw aan de kook en voeg de stukjes deeg toe met behulp van een schuimspaan. Wanneer de gnocchi boven komen drijven, zijn ze klaar en kun je ze met de schuimspaan uit het water halen. Herhaal tot alle gnocchi klaar zijn.