Homemade gnocchi di patate: het werk meer dan waard!

Gnocchi di patate al forno betekent letterlijk "gebakken aardappelklontjes". Het vergt aardig wat werk om deze klontjes te maken, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard!
Gnocchi temidden van ongeschilde aardappelen pinit

Toen ik eindelijk klaar was met de bereiding, riep ik: “Nooit meer!” Maar toen ik aan tafel zat en de eerste hap gnocchi proefde, wilde ik meteen weer aan de slag om nieuwe te maken. Het was het werk dubbel en dwars waard. Na deze ervaring wil je gegarandeerd nooit meer gnocchi uit de supermarkt!

Gnocchi maken als een pro

Laten we beginnen bij het begin: de aardappelen. Voor de beste gnocchi gebruik je kruimige aardappelen. Aardappelen met een lager vochtgehalte, zorgen voor luchtige en lichte gnocchi. Dus sla die vastkokers even over en ga voor de kruimige variant! Je hoeft de aardappelen niet te schillen voordat je ze kookt. Kook ze met schil, dat helpt om te voorkomen dat ze te veel water opnemen. Dit is cruciaal voor het juiste deeg.

Niemand houdt van taaie gnocchi. Het geheim? Kneed het deeg zo min mogelijk. Overwerken van het deeg kan namelijk leiden tot taaie gnocchi. Kneed alleen tot het deeg net samenkomt. Simpel, maar effectief! Ook uit elkaar vallende gnocchi wil niemand. Dit betekent meestal dat er te veel vocht in het deeg zit of dat er niet genoeg bloem is gebruikt. Zorg ervoor dat je aardappelen goed droog zijn en voeg iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.

Nu je weet welke aardappelen je moet gebruiken en hoe je het perfecte deeg krijgt, wil je vast weten hoe je de gnocchi moet koken en hoe je kunt zien of ze klaar zijn? Komt ‘ie: gnocchi zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Dit duurt meestal maar een paar minuten. Een kleine tip: houd een schuimspaan bij de hand om ze gemakkelijk uit het water te halen.

Met deze tips ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met je zelfgemaakte gnocchi.

Tips

  • Als je groenten of fruit afspoelt, zet dan een grote kom of schaal onder de kraan. Het opgevangen water kun je gebruiken om je planten water te geven of om de wc door te spoelen.
  • Heb je na bereiding van het recept nog wat verse kruiden over en weet je niet wat je ermee moet doen? Hak het fijn, vul een ijsblokjeshouder met de kruiden, giet er een beetje olijfolie overheen en vries het in. Zo heb je altijd een heerlijke smaakmaker bij de hand! Lees ook “Wat te doen met restjes groene kruiden: 5 handige tips”.

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Homemade gnocchi di patate: het werk meer dan waard!

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 30 minuten Totale tijd 45 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

Instructies voor homemade gnocchi

  1. Voorbereiden van de aardappelen: Boen de aardappelen goed schoon en doe ze in een grote (soep)pan met water en 1 eetlepel zout. Breng het geheel aan de kook en kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Giet de aardappelen af onder koud water en laat ze afkoelen.

  2. Deeg maken: Zodra de aardappelen zijn afgekoeld, verwijder je de schil en pureer je ze met een aardappelpers of een stamper. Voeg flink versgemalen peper en zeezout toe. Schep de bloem erbij en kneed het geheel tot een mooie deegbal.

  3. Gnocchi vormen: Zet een grote pan met water op en voeg een beetje zeezout toe. Snijd een plak van het deeg af en bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol de plak uit tot een dunne rol en snijd deze in stukjes. Herhaal dit tot al het deeg op is.

  4. Gnocchi koken: Breng het water opnieuw aan de kook en voeg de stukjes deeg toe met behulp van een schuimspaan. Wanneer de gnocchi boven komen drijven, zijn ze klaar en kun je ze met de schuimspaan uit het water halen. Herhaal tot alle gnocchi klaar zijn.

Mijn favoriete keukentools:

Vragen & Antwoorden

Alles uitvouwen:
Hoe kies ik de beste aardappelen voor gnocchi?

Gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, zoals Agria of Bintje. Deze soorten hebben een lager vochtgehalte, wat helpt om een luchtige en lichte gnocchi te maken.

Moet ik de aardappelen schillen voordat ik ze kook?

Nee, kook de aardappelen met schil. Dit helpt om te voorkomen dat de aardappelen te veel water absorberen, wat belangrijk is voor de juiste consistentie van het deeg.

Kan ik de gnocchi van tevoren maken?

Absoluut! Je kunt gnocchi prima van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi ze licht met bloem om plakken te voorkomen. Wil je ze langer bewaren? Vries ze dan in op een bakplaat en bewaar ze vervolgens in zakjes.

Hoe kan ik variëren met de smaak van gnocchi?

Je kunt kruiden zoals nootmuskaat of zwarte peper toevoegen aan het deeg. Voor een twist kun je ook gepureerde groenten zoals spinazie of pompoen in het deeg verwerken. Krijg je gelijk extra groenten binnen!

Hoe weet ik wanneer de gnocchi klaar zijn om uit het water te halen?

Gnocchi zijn klaar zodra ze boven komen drijven. Dit duurt meestal maar een paar minuten.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *