Het oorspronkelijke recept, dat in april 2021 werd gepubliceerd, is volledig herschreven.
Eigenlijk kun je van bijna elke appel appelmoes maken, maar sommige soorten lenen zich er net wat beter voor. Het draait allemaal om de juiste balans tussen zoet en zuur.
Deze appels zijn wel lekker zoet, maar vaak wat melig van structuur. Ze zijn meer geschikt om uit de hand te eten en zullen je appelmoes niet echt de wow-factor geven.
Zoetzure appels zoals Jonagold, Elstar en Goudreinet zijn ideaal. Ze geven je moes een mooie balans van frisheid en zoetigheid zonder melige structuur. Ik gebruik zelf meestal Elstar-appels, maar ook de modernere Kanzi doet het uitstekend.
Kortom: kies appels die zoetzuur zijn en vermijd melige soorten voor het beste resultaat.
Mijn appelmoes is ongezoet, puur en heeft een heerlijk vleugje kaneel, wat natuurlijk geheel optioneel is. Je kunt het op zoveel manieren eten! Serveer het bij frietjes voor een klassieke combinatie, meng het door je yoghurt of gebruik het als laagje op een chiapudding.
Ben je toe aan wat variatie? Geef je appelmoes dan een smaakvolle boost! Voeg een van de volgende ingrediënten toe tijdens het kookproces voor een verrassende twist:
Je kunt je ongezoete appelmoes ongeveer een week bewaren in de koelkast. Heb je toch suiker toegevoegd? Dan is de houdbaarheid iets korter. Invriezen kan natuurlijk ook! Je appelmoes blijft dan tot een jaar goed, maar hou er rekening mee dat het na het ontdooien iets dunner zal zijn.
Appelmoes is super veelzijdig en past bij veel verschillende gerechten. Hier zijn een paar van mijn favorieten:
Zelfgemaakte appelmoes is niet alleen lekker en gezond, maar ook ontzettend makkelijk te maken. Probeer het uit en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit eenvoudige gerecht!