Hete bliksem met spruitjes

Alhoewel je hete bliksem iedere dag wel kunt eten, is het toch wel een echt winterse Hollandse pot! Deze keer met geroosterde spruiten.
Hete bliksem met spruitjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

Hete bliksem, ik had het nog nooit gegeten, maar er natuurlijk wel van gehoord. Hete bliksem, bij de naam denk ik aan sambal, pepers en andere pittige toevoegingen. Maar nee, niets van dat al. Het is een gerecht wat voornamelijk bestaat uit aardappelen, zure appels, zoete appels en uien. Daarmee is het dus ook nog eens budgetvriendelijk gerecht. 

Het is zelfs niet eens een typisch Nederlands gerecht, ook iets wat ik in mijn hoofd had zitten. Het wordt ook wel in Duitsland gegeten, daar wordt het – volgens Wikipedia – himmel und erde genoemd. Daarbij zou er verwezen worden naar hemel (appels) en aarde (aardappels). Ook wordt er nog weleens stroop toegevoegd aan hete bliksem. Dat vind ik dan weer helemaal niet zo gek klinken.

Dan heb je ook nog de verschillende soorten vlees die worden toegevoegd en per streek anders zijn. Zo heb je daar bloedworst, klapstuk, uitgebakken spek en ga zo maar door. Zoals je zult begrijpen doen we dat in Silphya’s Kitchen dus niet. Mijn hete bliksem wordt opgediend met spruitjes!

Welke appels gebruik je in hete bliksem?

Zoveel mensen, zoveel wensen… de appels die kunnen worden gebruikt zijn echt zuur (gecombineerd met zoet), friszuur of zoet. Ik gebruikte in dit recept Elstars. Waar vind je trouwens nog echt zure appels in de supermarkt? Zelfs de Granny Smith’s zijn niet meer zo zuur als ze ooit waren. Of ligt dat aan mijn smaakpapillen die verandert zijn misschien?

Geroosterde spruiten

De spruitjes worden in dit recept bereid in de oven. Neem dus zeker niet al te kleine spruitjes want dan zijn ze verbrand nog voordat de appels en uien lekker gaar zijn. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de spruiten te blancheren en vervolgens te bakken in een wok.

Hete bliksem met spruitjes

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 10 minuten Bereiding 20 minuten Overig 30 minuten Totale tijd 1 uur
Temperatuur: 200  °C Porties: 2 Geschatte kosten: € 2.75 Calorieën: 338 kcal
Beste seizoen: Winter

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Hak de uien grof. Verwijder de klokhuizen uit de appels en snijd ze in blokjes. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Leg op de ene helft de spruitjes en op de andere helft de appels en uien. Besprenkel alles met de olie en schuif in de oven voor 30 minuten.

  2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Giet ze af als ze gaar zijn en doe ze terug in de pan.

  3. Giet de melk bij de aardappelen en stamp grof met een pureestamper. Schep de geroosterde appelen en uien erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verdeel dit over de borden en schep er de geroosterde spruitjes overheen.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 338kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 2.6g4%
Verzadigd vet 0.6g3%
Totaal koolhydraten 63.5g22%
Voedingsvezel 10.1g41%
Proteïne 10g20%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Appels wel of niet schillen?

Heb je biologische appels dan hoef je ze niet te schillen. Maar als ze niet biologisch zijn zou ik ze ofwel heel goed boenen of toch maar wel schillen. 

Kan ik de spruiten vervangen?

Vervang ze dan door doperwten, gebroken sperziebonen of peultjes. Stuk voor stuk heerlijke groente die heel goed bij hete bliksem passen.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *