Print opties:

Herfstige pompoen-appel havermout 🎃

havermout met pompoen

Waar komt havermoutpap eigenlijk vandaan?

Herfst. Mijn favoriete seizoen! De bladeren kleuren prachtig van groen naar oranje-rood en geel, de lucht voelt fris en ik kan eindelijk weer onder mijn favoriete deken uit Røros kruipen. Met die Noorse deken om me heen, kijk ik graag naar een goede Scandinavische serie. Op dit moment kijken we Bron alweer voor de derde keer (ja, echt!). Maar voordat ik te ver afdwaal, laat me je snel vertellen over dit heerlijke ontbijt dat perfect past bij de herfst.

Havermoutpap, dat klinkt misschien basic, maar wist je dat het zijn roots heeft in Schotland? Al eeuwenlang is het een basisvoedsel daar, dankzij de eenvoud en voedzaamheid. In de loop der tijd is havermout overal ter wereld geliefd geworden, vooral omdat je er eindeloos mee kunt variëren. De versie die ik vandaag met je deel, met pompoen en specerijen, is een knipoog naar de Amerikaanse herfsttradities, waar pompoen in zo’n beetje alles wordt verwerkt – van hartige stoofpotjes tot zoete desserts.

Bijzonder ontbijt

Wat deze havermout extra speciaal maakt, is de toevoeging van warme specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, die je meteen dat knusse herfstgevoel geven. Voor ons werd het nóg bijzonderder door de sappige appel uit onze eigen boom die we erdoorheen deden. Het is zo'n flexibel ontbijt dat je zelf kunt pimpen met krokante noten, een scheutje ahornsiroop of wat extra fruit. Het vult goed en zorgt ervoor dat je de hele ochtend energie hebt.

Methode
Keuken
Menugang
Ervaring Beginner
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Bereiding: 10 minuten Totale tijd: 15 minuten
Porties 2
Calorieën 270 kcal
Beste seizoen Herfst, Winter
Dieet / Allergie Notenvrij
Ingrediënten
  • 100 gram havervlokken
  • 250 ml amandelmelk
  • 100 gram pompoenpuree (zelfgemaakt of uit blik)
  • 1 appel (in blokjes gesneden)
  • 1 eetlepel ahornsiroop (optioneel voor zoetheid)
  • 1 theelepel pompoenkruiden
  • 1 eetlepel chiazaad (optioneel voor extra vezels)
  • snufje zout
Zo maak je het
  1. Appel bereiden: Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Zet een kleine pan op middelhoog vuur, voeg de appelblokjes toe met een scheutje water en kook ze 3-5 minuten tot ze wat zachter worden. Dit geeft de appel een licht gekarameliseerde smaak.

  2. Havermout koken: Breng in een middelgrote pan de amandelmelk aan de kook. Voeg de havervlokken, pompoenpuree, pompoenkruiden en een snufje zout toe. Roer alles goed door en zet het vuur lager. Laat de havermout 5-7 minuten zachtjes koken, af en toe roerend, tot het dikker wordt.

  3. Appel toevoegen: Voeg na een paar minuten de gekookte appelstukjes toe aan de havermout en roer goed door. Als je van een zoeter ontbijt houdt, kun je nu ook de ahornsiroop toevoegen.

  4. Extra vezels: Roer op het einde de chiazaadjes door de havermout voor een extra voedzame boost. Laat het nog een minuutje staan zodat de chiazaadjes hun werk kunnen doen.

  5. Serveren: Schep de havermout in kommen. Garneer eventueel met gehakte walnoten of pecannoten voor een lekkere crunch. Om het ontbijt nog wat romiger te maken voeg je eventueel nog wat amandelmelk of een schepje yoghurt toe.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 270kcal
Calorieën van vet 6.1kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.9g2%
Natrium 51mg3%
Kalium 309mg9%
Totaal koolhydraten 42.4g15%
Voedingsvezel 6.2g25%
Suikers 11.9g
Proteïne 7.8g16%

Vitamine C 7 mg
Calcium 61 mg
IJzer 2.3 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!