Herfstige pompoen-appel havermout 🎃

Je ziet niet vaak recepten voor havermoutpap op Nederlandse foodblogs. En ik snap dat volkomen! Hoe maak je een schaal met havermoutpap nou sexy en aantrekkelijk voor een foto op een manier dat iedereen dat ook wil gaan maken? Mij is het in ieder geval nog nooit gelukt.
havermout met pompoen pinit

Waar komt havermoutpap eigenlijk vandaan?

Herfst. Mijn favoriete seizoen! De bladeren kleuren prachtig van groen naar oranje-rood en geel, de lucht voelt fris en ik kan eindelijk weer onder mijn favoriete deken uit Røros kruipen. Met die Noorse deken om me heen, kijk ik graag naar een goede Scandinavische serie. Op dit moment kijken we Bron alweer voor de derde keer (ja, echt!). Maar voordat ik te ver afdwaal, laat me je snel vertellen over dit heerlijke ontbijt dat perfect past bij de herfst.

Havermoutpap, dat klinkt misschien basic, maar wist je dat het zijn roots heeft in Schotland? Al eeuwenlang is het een basisvoedsel daar, dankzij de eenvoud en voedzaamheid. In de loop der tijd is havermout overal ter wereld geliefd geworden, vooral omdat je er eindeloos mee kunt variëren. De versie die ik vandaag met je deel, met pompoen en specerijen, is een knipoog naar de Amerikaanse herfsttradities, waar pompoen in zo’n beetje alles wordt verwerkt – van hartige stoofpotjes tot zoete desserts.

Bijzonder ontbijt

Wat deze havermout extra speciaal maakt, is de toevoeging van warme specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, die je meteen dat knusse herfstgevoel geven. Voor ons werd het nóg bijzonderder door de sappige appel uit onze eigen boom die we erdoorheen deden. Het is zo’n flexibel ontbijt dat je zelf kunt pimpen met krokante noten, een scheutje ahornsiroop of wat extra fruit. Het vult goed en zorgt ervoor dat je de hele ochtend energie hebt.

havermout met pompoen pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Herfstige pompoen-appel havermout 🎃

Ervaring: Beginner Voorbereiding 5 minuten Bereiding 10 minuten Totale tijd 15 minuten
Porties: 2 Calorieën: 270 kcal
Beste seizoen: Herfst, Winter
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Appel bereiden: Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Zet een kleine pan op middelhoog vuur, voeg de appelblokjes toe met een scheutje water en kook ze 3-5 minuten tot ze wat zachter worden. Dit geeft de appel een licht gekarameliseerde smaak.

  2. Havermout koken: Breng in een middelgrote pan de amandelmelk aan de kook. Voeg de havervlokken, pompoenpuree, pompoenkruiden en een snufje zout toe. Roer alles goed door en zet het vuur lager. Laat de havermout 5-7 minuten zachtjes koken, af en toe roerend, tot het dikker wordt.

  3. Appel toevoegen: Voeg na een paar minuten de gekookte appelstukjes toe aan de havermout en roer goed door. Als je van een zoeter ontbijt houdt, kun je nu ook de ahornsiroop toevoegen.

  4. Extra vezels: Roer op het einde de chiazaadjes door de havermout voor een extra voedzame boost. Laat het nog een minuutje staan zodat de chiazaadjes hun werk kunnen doen.

  5. Serveren: Schep de havermout in kommen. Garneer eventueel met gehakte walnoten of pecannoten voor een lekkere crunch. Om het ontbijt nog wat romiger te maken voeg je eventueel nog wat amandelmelk of een schepje yoghurt toe.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 270kcal
Calorieën van vet 6.1kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.9g2%
Natrium 51mg3%
Kalium 309mg9%
Totaal koolhydraten 42.4g15%
Voedingsvezel 6.2g25%
Suikers 11.9g
Proteïne 7.8g16%

Vitamine C 7 mg
Calcium 61 mg
IJzer 2.3 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Hoe maak ik zelf pompoenpuree?

Schil een pompoen, verwijder de zaden, en snijd de pompoen in blokjes. Rooster, kook of stoom ze 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Pureer de blokjes met een staafmixer of in een blender tot een gladde puree. Je kunt het invriezen voor later gebruik!

Kan ik het de avond van tevoren klaarmaken?

Ja, je kunt de havermout de avond van tevoren maken en in de koelkast zetten. Het zal wat dikker worden, dus voeg de volgende ochtend eventueel wat extra amandelmelk toe om het weer romig te maken. Verwarm het even in de magnetron of op het fornuis, en je ontbijt is zo klaar!

Tags

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *