De oorsprong van meringue is een beetje een mysterie, maar er zijn een paar leuke verhalen over waar deze luchtige lekkernij vandaan komt.
Eén van de populairste verhalen is dat meringue in de 17e eeuw werd uitgevonden door een Zwitserse banketbakker genaamd Gasparini. Hij zou het in het plaatsje Meiringen hebben gemaakt, en de naam "meringue" zou dus van dit dorpje komen. Een mooi verhaal, toch?
Er zijn ook mensen die zeggen dat meringue eigenlijk uit Italië komt. Italiaanse koks waren al vroeg goed in het opkloppen van eiwitten met suiker, en de Italiaanse meringue – waarbij je hete suikersiroop toevoegt aan opgeklopt eiwit – past helemaal bij deze theorie.
In Frankrijk werd meringue beroemd dankzij koningin Marie Antoinette, die er dol op was. Meringue werd al snel een favoriet dessert in de Franse keuken en stond bekend om zijn elegante presentatie.
Welke van deze verhalen ook klopt, één ding is zeker: meringue is nu wereldwijd geliefd en wordt op allerlei manieren gebruikt. Een echt zoete klassieker!
Luchtige, knapperige meringues die smelten in je mond – perfect als zoete snack of elegante dessertdecoratie!