Hemelse meringues: luchtig, zoet en krokant!

Hemelse meringues: luchtig, zoet en krokant!

Totale tijd: 1 uur 45 minuten Ervaring: Beginner

De oorsprong van meringue is een beetje een mysterie, maar er zijn een paar leuke verhalen over waar deze luchtige lekkernij vandaan komt.

Zwitserland

Eén van de populairste verhalen is dat meringue in de 17e eeuw werd uitgevonden door een Zwitserse banketbakker genaamd Gasparini. Hij zou het in het plaatsje Meiringen hebben gemaakt, en de naam “meringue” zou dus van dit dorpje komen. Een mooi verhaal, toch?

Italië

Er zijn ook mensen die zeggen dat meringue eigenlijk uit Italië komt. Italiaanse koks waren al vroeg goed in het opkloppen van eiwitten met suiker, en de Italiaanse meringue – waarbij je hete suikersiroop toevoegt aan opgeklopt eiwit – past helemaal bij deze theorie.

Frankrijk

In Frankrijk werd meringue beroemd dankzij koningin Marie Antoinette, die er dol op was. Meringue werd al snel een favoriet dessert in de Franse keuken en stond bekend om zijn elegante presentatie.

Welke van deze verhalen ook klopt, één ding is zeker: meringue is nu wereldwijd geliefd en wordt op allerlei manieren gebruikt. Een echt zoete klassieker!

Hemelse meringues: luchtig, zoet en krokant!

Luchtige, knapperige meringues die smelten in je mond – perfect als zoete snack of elegante dessertdecoratie!

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 90 minuten Totale tijd 1 uur 45 minuten Ervaring: Beginner Temperatuur: 100  °C Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 100°C en leg een vel bakpapier op een bakplaat, zodat je meringues straks niet blijven plakken.
  2. Klop de aquafaba met het citroensap in een schone kom op hoge snelheid tot je stevige pieken krijgt – dit kan 10 tot 15 minuten duren, maar het is het wachten waard!
  3. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, één eetlepel tegelijk, terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen tot de meringue glanzend en stevig is.
  4. Roer als laatste het vanille-extract erdoor en klop nog heel even door.
  5. Schep of spuit kleine hoopjes meringue op de bakplaat. Wees creatief met de vormpjes!
  6. Bak de meringues 90 tot 120 minuten in de oven tot ze helemaal droog en lekker krokant zijn. Zet daarna de oven uit en laat de meringues rustig afkoelen in de oven met de deur op een kier.
  7. Bewaar de afgekoelde meringues in een luchtdichte container, zodat ze lekker knapperig blijven.

Mijn favoriete keukentools

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *