Print opties:

Heerlijke stoofschotel van kikkererwten en aubergine

Stoofschotel met kikkererwten en aubergine

Aubergine, je weet wel, die glanzende paarse groente die je misschien wel eens hebt voorbij zien komen, is een echte alleskunner in de keuken. Als je 'm goed klaarmaakt, trakteert hij je op een rijke, zachte textuur en een heerlijke aardse smaak. Rauwe aubergine kan een tikje bitter zijn, maar zodra je 'm bakt of stooft, wordt hij boterzacht en neemt hij al die heerlijke smaken op van de kruiden en specerijen die je erbij gooit. Ideaal voor stoofschotels, curry's of ovengerechten dus!

Wist je trouwens dat aubergine in Nederland het lekkerst is van juni tot oktober? In die maanden is hij op z’n best: supervers en vol smaak. Buiten het seizoen kun je gelukkig ook gewoon aan aubergine komen, vaak geïmporteerd uit zonnige oorden zoals Spanje.

En als kers op de taart: aubergine is ook nog eens hartstikke gezond! Met weinig calorieën, veel vezels en een lading vitamines (denk aan vitamine C, K en B6) en kalium, is het een groente die je vaker op tafel wilt zetten. Vergeet ook vooral de schil niet, die zit namelijk boordevol antioxidanten.

Spicy 🌶️

Dit gerecht heeft precies genoeg pit om je warm te laten worden, maar zonder dat je meteen naar een glas water moet grijpen. De smaakexplosie komt van de heerlijke specerijen uit de Midden-Oosterse kruidenmix en een vleugje harissa. Als je echt niet van pittig houdt, kun je de harissa wat minderen, maar als je net als ik wel van een beetje pit houdt, zou ik vooral niet knoeien met de ingrediënten. Laat die smaken lekker hun werk doen!

Benieuwd wat er allemaal in die magische kruidenmix zit? Laat me een tipje van de sluier oplichten! Het zijn precies deze specerijen die de mix zo onweerstaanbaar maken: korianderpoeder, gemalen komijnzaad, kardemom, nootmuskaat, kaneel, kurkuma, zwarte peper, gemberpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, gedroogde gemberwortel en een vleugje sumak. Samen zorgen ze voor die rijke, warme smaak die dit gerecht een wow-factor geeft!

Methode , ,
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 40 minuten Totale tijd: 55 minuten
Temperatuur 240  °C
Porties 3
Calorieën 213 kcal
Beste seizoen Zomer, Herfst
Dieet / Allergie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Notenvrij, Sojavrij, WFPB
Ingrediënten
  • 1 rode paprika
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teen knoflook
  • 150 ml water
  • 1 rode ui
  • 4 tenen zwarte knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 aubergine
  • 1/2 partje ingelegde citroen
  • 1 theelepel Midden Oosterse kruidenmix
  • 1/2 theelepel La Chinata smoked paprika powder sweet
  • 1 theelepel harissa
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • koriander (naar smaak)
Zo maak je het
  1. Paprika roosteren: Verwarm de oven voor op de hoogste stand en zet de grill aan. Leg de rode paprika op een bakplaat en grill deze ongeveer 20 minuten, of totdat de huid volledig zwartgeblakerd is. Draai de paprika halverwege om voor een gelijkmatige roostering. Haal de paprika uit de oven, doe hem in een plastic zakje en laat hem afkoelen. Dit maakt het gemakkelijker om de schil te verwijderen.

  2. Kikkererwten koken: Giet de kikkererwten af en spoel ze goed om. Breng ze in een pan met 150 ml water aan de kook. Voeg het fijngehakte teentje knoflook en het laurierblaadje toe. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kikkererwten ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg indien nodig wat extra water toe om te voorkomen dat ze droogkoken.

  3. Aubergine bakken: Verhit ondertussen de olijfolie in een grote hapjespan op laag vuur. Voeg de ui en zwarte knoflook toe en fruit dit rustig aan. Zodra de zwarte knoflook bijna is opgelost, doe je de aubergineblokjes en een snufje zout erbij. Bak de aubergine ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur, terwijl je regelmatig omschept.

  4. Paprika en citroen voorbereiden: Haal de afgekoelde paprika uit het zakje en verwijder voorzichtig het vel, de steel, zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika in reepjes. Snijd vervolgens de schil van de ingelegde citroen in hele fijne stukjes.

  5. Stoofschotel afmaken: Voeg de kruidenmix, gerookte paprikapoeder en harissa toe aan de aubergine en bak dit 2 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg daarna de gekookte kikkererwten met het kookvocht, laurierblaadje, tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikareepjes en de ingelegde citroen toe. Laat het geheel zonder deksel ongeveer 20 minuten inkoken tot een dikke, smaakvolle saus. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.

  6. Serveren: Verwijder het laurierblaadje en breng de stoofschotel op smaak met zout. Verdeel het gerecht over mooie borden of schaaltjes, garneer met verse koriander en serveer met versgebakken brood en een lepeltje techina.

Voedingswaarden

Porties 3


Hoeveelheid per portie
Calorieën 213kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 3.3g6%
Verzadigd vet 0.5g3%
Natrium 82mg4%
Kalium 821mg24%
Totaal koolhydraten 29.6g10%
Voedingsvezel 11.8g48%
Suikers 10.8g
Proteïne 10.1g21%

Vitamine C 50 mg
Calcium 100 mg
IJzer 3.1 mg
Foliumzuur 86 mcg
Vitamine B12 0.11 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!