Heerlijke stoofschotel van kikkererwten en aubergine

Zin in een smaakvolle en voedzame maaltijd die je keuken naar het Midden-Oosten brengt? Deze stoofschotel met aubergine, kikkererwten en geroosterde paprika zit boordevol rijke smaken en een vleugje citroenfrisheid. Perfect voor een doordeweekse avond, maar ook indrukwekkend genoeg voor een etentje met vrienden. Serveer met versgebakken brood en een schepje romige techina voor de ultieme smaakbeleving!
Stoofschotel met kikkererwten en aubergine pinit Bekijk galerij 3 foto's

Aubergine, je weet wel, die glanzende paarse groente die je misschien wel eens hebt voorbij zien komen, is een echte alleskunner in de keuken. Als je ‘m goed klaarmaakt, trakteert hij je op een rijke, zachte textuur en een heerlijke aardse smaak. Rauwe aubergine kan een tikje bitter zijn, maar zodra je ‘m bakt of stooft, wordt hij boterzacht en neemt hij al die heerlijke smaken op van de kruiden en specerijen die je erbij gooit. Ideaal voor stoofschotels, curry’s of ovengerechten dus!

Wist je trouwens dat aubergine in Nederland het lekkerst is van juni tot oktober? In die maanden is hij op z’n best: supervers en vol smaak. Buiten het seizoen kun je gelukkig ook gewoon aan aubergine komen, vaak geïmporteerd uit zonnige oorden zoals Spanje.

En als kers op de taart: aubergine is ook nog eens hartstikke gezond! Met weinig calorieën, veel vezels en een lading vitamines (denk aan vitamine C, K en B6) en kalium, is het een groente die je vaker op tafel wilt zetten. Vergeet ook vooral de schil niet, die zit namelijk boordevol antioxidanten.

Spicy 🌶️

Dit gerecht heeft precies genoeg pit om je warm te laten worden, maar zonder dat je meteen naar een glas water moet grijpen. De smaakexplosie komt van de heerlijke specerijen uit de Midden-Oosterse kruidenmix en een vleugje harissa. Als je echt niet van pittig houdt, kun je de harissa wat minderen, maar als je net als ik wel van een beetje pit houdt, zou ik vooral niet knoeien met de ingrediënten. Laat die smaken lekker hun werk doen!

Benieuwd wat er allemaal in die magische kruidenmix zit? Laat me een tipje van de sluier oplichten! Het zijn precies deze specerijen die de mix zo onweerstaanbaar maken: korianderpoeder, gemalen komijnzaad, kardemom, nootmuskaat, kaneel, kurkuma, zwarte peper, gemberpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, gedroogde gemberwortel en een vleugje sumak. Samen zorgen ze voor die rijke, warme smaak die dit gerecht een wow-factor geeft!

Stoofschotel met kikkererwten en aubergine pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Heerlijke stoofschotel van kikkererwten en aubergine

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 40 minuten Totale tijd 55 minuten
Temperatuur: 240  °C Porties: 3 Calorieën: 213 kcal

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Paprika roosteren: Verwarm de oven voor op de hoogste stand en zet de grill aan. Leg de rode paprika op een bakplaat en grill deze ongeveer 20 minuten, of totdat de huid volledig zwartgeblakerd is. Draai de paprika halverwege om voor een gelijkmatige roostering. Haal de paprika uit de oven, doe hem in een plastic zakje en laat hem afkoelen. Dit maakt het gemakkelijker om de schil te verwijderen.

  2. Kikkererwten koken: Giet de kikkererwten af en spoel ze goed om. Breng ze in een pan met 150 ml water aan de kook. Voeg het fijngehakte teentje knoflook en het laurierblaadje toe. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kikkererwten ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg indien nodig wat extra water toe om te voorkomen dat ze droogkoken.

  3. Aubergine bakken: Verhit ondertussen de olijfolie in een grote hapjespan op laag vuur. Voeg de ui en zwarte knoflook toe en fruit dit rustig aan. Zodra de zwarte knoflook bijna is opgelost, doe je de aubergineblokjes en een snufje zout erbij. Bak de aubergine ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur, terwijl je regelmatig omschept.

  4. Paprika en citroen voorbereiden: Haal de afgekoelde paprika uit het zakje en verwijder voorzichtig het vel, de steel, zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika in reepjes. Snijd vervolgens de schil van de ingelegde citroen in hele fijne stukjes.

  5. Stoofschotel afmaken: Voeg de kruidenmix, gerookte paprikapoeder en harissa toe aan de aubergine en bak dit 2 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg daarna de gekookte kikkererwten met het kookvocht, laurierblaadje, tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikareepjes en de ingelegde citroen toe. Laat het geheel zonder deksel ongeveer 20 minuten inkoken tot een dikke, smaakvolle saus. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.

  6. Serveren: Verwijder het laurierblaadje en breng de stoofschotel op smaak met zout. Verdeel het gerecht over mooie borden of schaaltjes, garneer met verse koriander en serveer met versgebakken brood en een lepeltje techina.

Mijn favoriete keukentools:

Voedingswaarden

Porties 3


Hoeveelheid per portie
Calorieën 213kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 3.3g6%
Verzadigd vet 0.5g3%
Natrium 82mg4%
Kalium 821mg24%
Totaal koolhydraten 29.6g10%
Voedingsvezel 11.8g48%
Suikers 10.8g
Proteïne 10.1g21%

Vitamine C 50 mg
Calcium 100 mg
IJzer 3.1 mg
Foliumzuur 86 mcg
Vitamine B12 0.11 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Kan ik de zwarte knoflook vervangen door gewone knoflook?

Ja, je kunt zwarte knoflook vervangen door gewone knoflook, maar zwarte knoflook heeft een unieke, zoetere smaak en is minder scherp. Als je gewone knoflook gebruikt, voeg dan iets minder toe om te voorkomen dat de knoflooksmaak te overheersend wordt.

Wat als ik geen ingelegde citroen heb?

Ingelegde citroen heeft een specifieke zoute en intense citroensmaak. Als je het niet hebt, kun je wat citroensap en een snufje zout toevoegen, maar het zal de smaak niet volledig vervangen. Je kunt ook een beetje geraspte citroenschil gebruiken.

Moet ik de kikkererwten koken als ik ze uit blik gebruik?

Het koken van de kikkererwten met knoflook en laurierblaadje voegt extra smaak toe. Als je haast hebt, kun je deze stap overslaan, maar het kan een subtiele smaakverschil maken in het eindresultaat.

Hoe kom ik aan die Midden-Oosterse kruidenmix?

Je kunt een kant-en-klare kruidenmix zoals ras el hanout, za'atar, of baharat gebruiken. Maar die geven allemaal toch een heel andere smaak aan dit gerecht. Ik zou je aan willen raden om toch mijn kruidenmix te maken.

Kan ik de paprika bereiden op een andere manier dan onder de grill?

Ja, je kunt de paprika ook roosteren op een gasfornuis door hem direct boven een vlam te houden tot hij zwartgeblakerd is, of je kunt hem roosteren in een oven op een hoge temperatuur (ongeveer 220°C) zonder grillfunctie. Het doel is om de schil zwart te blakeren zodat deze makkelijk verwijderd kan worden.

Wat is techina?

In mijn keuken is tahin de rauwe sesampasta en is techina de saus die wordt gemaakt van tahin, knoflook, citroensap en een snufje zout. En soms voeg ik nog wat water toe om het iets te verdunnen. Het heeft een heerlijk milde nootachtige smaak en past perfect bij deze pittige stoofschotel.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *