Witte bonen in tomatensaus zijn al zo lang ik me kan herinneren een van mijn favorieten. Het liefst eet ik ze gewoon zoals ze zijn, zonder poespas. Maar eens verraste mijn schoonmoeder me door de bonen op te leuken met shoarma, omdat ze vond dat ze anders wat saai waren. Nou, dat was even wennen!
Een tijdje terug probeerde ik zelf witte bonen in tomatensaus te maken, maar dat verliep niet helemaal zoals gehoopt. De schotel was zeker lekker, maar het was niet hetzelfde als mijn geliefde bonenschotel.
Toen kwam mijn dochter thuis met een blik witte bonen, maar zonder de tomatensaus. Ze was teleurgesteld, want kale bonen waren niets voor haar. Zo belandde dat blik bij mij, en besloot ik opnieuw een poging te wagen. En wat bleek? Het resultaat was verrassend veel lekkerder dan het kant-en-klare product waar we zo dol op zijn. Bedankt, lieve Lau, voor deze toevallige ontdekking!
Voorbereiding van de basis: Begin met het snipperen van de ui en het fijnhakken van de knoflook. Verwarm een beetje olie of water in een hapjespan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig worden.
Kruiden toevoegen: Voeg de koriander, komijn en kaneel toe aan de uien en knoflook. Bak het geheel totdat de uien volledig zacht zijn en een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.
Tomatensaus bereiden: Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de saus rustig pruttelen.
Bonen toevoegen: Zodra de saus begint in te dikken, voeg je de uitgelekte kidneybonen en witte bonen toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat het sudderen totdat de saus een gebonden structuur heeft en mooi aan de bonen blijft kleven.
Serveren: Serveer de bonen direct als een heerlijke en voedzame maaltijd, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld rijst of brood.