Als je eenmaal iets lekker vindt, dan denk je altijd dat het overal bij past. Zo verging het mij ook met deze Afghaanse groene saus. Want of het nu gaat om aardappelen, vleesopvolgers, pasta of brood: wat mij betreft kan deze chatney erbij! En dat voor iemand die niet van azijn houdt!
Maar het ultieme gerecht waar je deze saus bij serveert is natuurlijk Afghaanse bolani! Bijvoorbeeld deze bolani gevuld met aardappel en spinazie. Het deed me ook heel erg denken aan de Argentijnse chimichurri, alhoewel daar veel minder azijn en veel meer olie in gaat.
❗️ Tip: de chutney is een dag later nóg lekkerder, dus maak hem liefst een dag tevoren.
Het is jouw saus, maak het zoals jij denkt dat het moet gaan smaken!
vrij vertaald naar Bob Ross
De meeste recepten die ik vond voor Afghaanse groene saus worden gemaakt met alleen koriander. Afghan Cooks (YouTube) inspireerde mij tot het maken van deze saus. Maar omdat ik een overvloed aan peterselie begon te krijgen in mijn moestuintje besloot ik half koriander en half peterselie te gebruiken. Heerlijk!
Hak de peterselie en koriander fijn in een keukenmachine. Als dat fijngehakt is voeg je walnoten, jalapeño, knoflook en zout toe en pulseer je weer. Meng de azijn en giet langzaam bij de kruiden tot er een dikke saus ontstaat.
Porties 1
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Voeg wat yoghurt toe om er een heerlijk romige saus van te maken.