Print opties:

Golden milk: het gouden drankje dat meer te bieden heeft

Een glas met golden milk

In het verleden gebruikte ik kurkuma maar sporadisch, maar de laatste tijd weet ik het steeds meer te waarderen. Recepten voor golden milk, turmeric latte en kurkuma thee zag ik regelmatig voorbij komen, allemaal met dat kenmerkende gouden poeder. Toch kon het me nooit echt overtuigen.

Smaakteleurstellingen

Soms vond ik de smaak te bitter, andere keren bleef er een onaantrekkelijke drab op mijn drankje drijven. Daardoor had ik weinig motivatie om het opnieuw te proberen. Dat veranderde echter na het zien van een YouTube-video!

De ontdekking van Ayurvedische Golden Milk

In die video maakte een dame met een ayurvedische levensstijl golden milk op een andere manier: ze begon met het maken van een kurkuma pasta, die ze daarna in de melk verwerkte. Geen poeder rechtstreeks in de melk dus, maar eerst een pasta maken. Ik besloot het ook zo te proberen en met succes! Sindsdien drink ik bijna elke avond rond het acht uur journaal mijn zelfgemaakte golden milk.

Wat is kurkuma eigenlijk?

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma longa plant. Deze wortels worden gekookt, gedroogd en vervolgens vermalen tot het bekende kurkumapoeder.

Kurkuma is een essentieel ingrediënt in de Indiase keuken, waar het veel wordt gebruikt in geurige curries. De smaak is licht bitter en het is een belangrijk onderdeel van kerriepoeder, waaraan het zijn smaak en kleur geeft.

Al duizenden jaren wordt kurkuma in Azië gebruikt als medicinale specerij, vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Kurkuma wordt onder andere geprezen om zijn:

  • Ontstekingsremmende werking
  • Natuurlijke pijnstillende eigenschappen
  • Ondersteuning van de hersenfunctie
  • Cholesterolverlagende effect
  • Bevordering van de spijsvertering
  • Ontgiftende werking
  • Vermindering van depressieve gevoelens
  • Vertraagde veroudering
  • Ondersteuning bij gewichtsverlies

Golden milk is dus niet alleen lekker, maar het kan ook nog eens bijdragen aan je gezondheid. Een echte win-win situatie!

Methode
Keuken
Menugang
Ervaring Gemiddeld
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Totale tijd: 5 minuten
Porties 1
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • 250 ml sojamelk
  • 1 theelepel kurkuma pasta
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • maple syrup (optioneel)
Instructies
  1. Giet de melk in een steelpan en zet het op laag vuur.
  2. Meng de kurkuma pasta met kaneel, kardemom en zwarte peper en voeg dit toe aan de melk. Breng het geheel, al roerend, aan de kook.
  3. Schenk de melk in een beker en voeg een paar druppels sesamolie toe.
  4. Verbrand je tong niet, maar drink het wel goed heet.
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!