In het verleden gebruikte ik kurkuma maar sporadisch, maar de laatste tijd weet ik het steeds meer te waarderen. Recepten voor golden milk, turmeric latte en kurkuma thee zag ik regelmatig voorbij komen, allemaal met dat kenmerkende gouden poeder. Toch kon het me nooit echt overtuigen.
Soms vond ik de smaak te bitter, andere keren bleef er een onaantrekkelijke drab op mijn drankje drijven. Daardoor had ik weinig motivatie om het opnieuw te proberen. Dat veranderde echter na het zien van een YouTube-video!
In die video maakte een dame met een ayurvedische levensstijl golden milk op een andere manier: ze begon met het maken van een kurkuma pasta, die ze daarna in de melk verwerkte. Geen poeder rechtstreeks in de melk dus, maar eerst een pasta maken. Ik besloot het ook zo te proberen en met succes! Sindsdien drink ik bijna elke avond rond het acht uur journaal mijn zelfgemaakte golden milk.
Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, wordt gemaakt van de wortel van de Curcuma longa plant. Deze wortels worden gekookt, gedroogd en vervolgens vermalen tot het bekende kurkumapoeder.
Kurkuma is een essentieel ingrediënt in de Indiase keuken, waar het veel wordt gebruikt in geurige curries. De smaak is licht bitter en het is een belangrijk onderdeel van kerriepoeder, waaraan het zijn smaak en kleur geeft.
Al duizenden jaren wordt kurkuma in Azië gebruikt als medicinale specerij, vanwege de vele gezondheidsvoordelen.
Kurkuma wordt onder andere geprezen om zijn:
Golden milk is dus niet alleen lekker, maar het kan ook nog eens bijdragen aan je gezondheid. Een echte win-win situatie!