Geroosterde knoflooksoep met kruidenolie

Ben jij ook zo’n fan van knoflook? Maak dan gauw deze geroosterde knoflooksoep en serveer hem met een stuk versgebakken brood en groene olie vol met verse kruiden.
Geroosterde knoflooksoep in een uitgehold broodje pinit Bekijk galerij 2 foto's

Geroosterde knoflooksoep is een populair gerecht in de mediterrane en Franse keuken en staat bekend om zijn rijke en romige smaak. Al duizenden jaren gebruiken we knoflook in de keuken vanwege de unieke smaak en de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Daarnaast verbetert het de smaak van andere ingrediënten. Knoflook is zeer populair in de Italiaanse en Franse keuken.

Geroosterde knoflook vs. rauwe knoflook

Geroosterde knoflook heeft een diepere en rijkere smaak dan rauwe knoflook, omdat het de suikers in de knoflook karameliseert en de smaak zoet en nootachtig maakt.

Wat doet knoflook voor je gezondheid?

De voordelen van knoflook voor de gezondheid zijn ook goed gedocumenteerd. Helt is rijk aan antioxidanten en zwavelverbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloedsomloop en het verlagen van het cholesterolgehalte. Knoflook is een natuurlijk antibioticum en staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen.

Geroosterde knoflooksoep is niet alleen een smakelijke en gezonde keuze voor een maaltijd, maar het is ook relatief goedkoop en eenvoudig te maken. Je kunt het recept makkelijk aanpassen aan je eigen smaakvoorkeur. Serveer de soep als voorgerecht of als hoofdgerecht, afhankelijk van de portiegrootte en bijgerechten. Maar ik eet het net zo lief als lunchgerecht om ‘s avonds een simpele salade te eten.

Hoe maak je geroosterde knoflooksoep?

Het belangrijkste ingrediënt van deze soep is natuurlijk de geroosterde knoflook, die een diepe en rijke smaak aan de soep geeft. Om deze soep te maken, begin je met het roosteren van een flinke hoeveelheid knoflook. Hele bollen knoflook kun je in ongeveer 45 minuten roosteren op 180 graden. De teentjes zijn dan lekker zacht.

Terwijl de knoflook aan het roosteren is, kun je de andere ingrediënten voor de soep voorbereiden en de soep al vast klaar maken. Roer alles goed door en laat het op een laag pitje sudderen tot de knoflook klaar is.

Als de knoflook gaar is, kun je de zachte knoflook er zo uit knijpen en verder verwerken. Voeg de knoflookpuree toe aan de soep en roer goed door. Laat de soep nog even sudderen om de smaken goed te laten mengen en breng hem dan op smaak met zout en peper.

Serveer de geroosterde knoflooksoep met een heerlijke groene kruidenolie en wat geroosterd brood om erin te dippen. Of serveer de soep in het broodje! Hoe je het ook serveert, het resultaat is een heerlijk romige soep met een diepe knoflooksmaak die zeker indruk zal maken.

Geroosterde knoflooksoep met kruidenolie

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 10 minuten Bereiding 20 minuten Overig 45 minuten Totale tijd 1 uur 15 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 6 Calorieën: 368 kcal
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Knoflooksoep

Kruidenolie

Instructies

  1. Verwarm de oven tot 180 graden. Verwijder de buitenste velletjes van de knoflookbol, maar laat de bol en tenen verder intact. Verwijder vervolgens de bovenkant van de knoflook, waardoor de teentjes een beetje bloot komen te liggen. Druppel of smeer wat olijfolie over de snijkant en verpak de bollen dan per stuk in wat aluminiumfolie. Rooster de knoflook ongeveer45 minuten, totdat ze zacht zijn. Laat afkoelen totdat je het beet kunt pakken.
  2. Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Knijp het zoete geroosterde knoflookpulp uit de knoflookbollen en voeg dat toe aan de pan, samen met de gesnipperde sjalotten. Voeg een snuf zout toe en bak het geheel ongeveer 5 minuten op laag vuur.

  3. Voeg vervolgens het takje rozemarijn en de gehakte salie toe en laat dit een minuutje meebakken. Blus af met de bouillon en voeg de blokjes aardappel en de cannellinibonen toe. Breng de soep aan de kook, en laat het dan op laag vuur nog 20 minuten sudderen.Zodra de aardappel gaar is, verwijder je het takje rozemarijn en pureer je de soep met een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

  4. Maal alle ingrediënten voor de kruidenolie tot een mooie kruidige gladde olie. Wil je een superglad resultaat, dan kun je de olie nog even zeven.
  5. Serveer de knoflooksoep met de kruidenolie en een stuk (zelfgebakken) brood.

Voedingswaarden

Porties 6


Hoeveelheid per portie
Calorieën 368kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 21.3g33%
Verzadigd vet 3.3g17%
Totaal koolhydraten 25g9%
Voedingsvezel 5.2g21%
Proteïne 6.7g14%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *