Als je aan wintergroenten denkt, komt witlof zeker naar voren. Deze groente is van oktober tot en met maart volop verkrijgbaar, en juist in deze maanden is de kwaliteit het beste en de prijs het laagst. Heb je wel eens gemerkt dat champignons in de herfst en winter nóg lekkerder smaken? Dat komt omdat ze van nature groeien in vochtige, koele omstandigheden, waardoor hun volle smaak echt tot zijn recht komt.
Dit maakt dit gerecht ideaal voor de koude maanden, wanneer je waarschijnlijk juist op zoek bent naar iets hartigs en verwarmends. Het sluit perfect aan bij die momenten waarop je knus binnen zit en geniet van een seizoensgebonden maaltijd.
Alternatief voor witlof
Ben je niet zo’n fan van witlof? Gebruik dan bijvoorbeeld spruitjes, radicchio of andijvie, die kun je ook lekker grillen en hebben een vergelijkbare smaakbeleving.
Dit kun je erbij serveren
Wij aten het gerecht - met een paar frietjes erbij - met zijn tweetjes op, maar je kunt dit gerecht ook aan vier personen serveren. Met wat aanvullingen heb je dan toch weer een complete maaltijd! Hier zijn enkele ideeën:
- Geroosterde aardappelen of aardappelgratin: De romige textuur van een aardappelgratin of de knapperigheid van geroosterde aardappelen passen perfect bij de zachte witlof en de hartige champignons.
- Plantaardige krokante schnitzel: De schnitzel heeft geen uitgesproken smaak, maar heeft wel een flinke crunch.
- Rucolasalade met walnoten en appel: De pittige rucola, gecombineerd met de zoetheid van appel en de knapperigheid van walnoten, vormt een frisse en evenwichtige tegenhanger van het gerecht.
- Verse pasta: Een simpele pasta met olijfolie, knoflook en Parmebaas past goed bij de gegrilde witlof en champignons.
- Knoflookbrood of vers stokbrood: Knoflookbrood of vers stokbrood is ideaal om de smaken op je bord mee op te vangen en geeft een lekkere knapperige textuur.
- 4 stronkjes witlof
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel Dijonmosterd
- 1 theelepel knoflook granulaat
- 1 eetlepel sojasaus
- 1/2 theelepel tijm
- peterselie (voor garnering)
- walnoten (voor extra crunch - optioneel)