Als je aan wintergroenten denkt, komt witlof zeker naar voren. Deze groente is van oktober tot en met maart volop verkrijgbaar, en juist in deze maanden is de kwaliteit het beste en de prijs het laagst. Heb je wel eens gemerkt dat champignons in de herfst en winter nóg lekkerder smaken? Dat komt omdat ze van nature groeien in vochtige, koele omstandigheden, waardoor hun volle smaak echt tot zijn recht komt.
Dit maakt dit gerecht ideaal voor de koude maanden, wanneer je waarschijnlijk juist op zoek bent naar iets hartigs en verwarmends. Het sluit perfect aan bij die momenten waarop je knus binnen zit en geniet van een seizoensgebonden maaltijd.
Ben je niet zo’n fan van witlof? Gebruik dan bijvoorbeeld spruitjes, radicchio of andijvie, die kun je ook lekker grillen en hebben een vergelijkbare smaakbeleving.
Wij aten het gerecht - met een paar frietjes erbij - met zijn tweetjes op, maar je kunt dit gerecht ook aan vier personen serveren. Met wat aanvullingen heb je dan toch weer een complete maaltijd! Hier zijn enkele ideeën:
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Meng in een kom 2 eetlepels olijfolie, balsamicoazijn, Dijonmosterd, knoflookgranulaat, sojasaus, tijm, zout en peper. Voeg de champignons toe aan de marinade, roer goed door en laat ze minstens 30 minuten marineren.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Haal de champignons uit de marinade en bak ze ongeveer 5-7 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Zet ze opzij.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.