Ben jij ook zo dol op oliebollen? Wij zeker wel, maar eerlijk is eerlijk: vaak hebben we er te veel. Soms krijg ik zelfs een schaal met zelfgemaakte krentenbollen cadeau (dank je wel, lieve bonuszoon!). Een dag later smaken ze nog heerlijk, maar daarna is het meestal wel klaar. Omdat ik eten niet graag weggooi, besloot ik iets nieuws te proberen: een tweede leven voor de oliebollen.
In plaats van oud brood te gebruiken voor wentelteefjes, kun je dit trucje ook toepassen op oliebollen. Omdat oliebollen al vrij vet zijn, hoef je er eigenlijk weinig extra’s aan toe te voegen.
Snijd de oliebollen (zonder krenten) in plakken en verwarm een koekenpan met een beetje kokosolie. Bak de plakjes aan beide kanten goudbruin. Strooi halverwege wat kaneel en poedersuiker over de plakjes en draai ze om, zodat ook de andere kant een laagje krijgt. Het resultaat? Een snelle en overheerlijke manier om restjes om te toveren in een lekkernij!
Mijn man was zo enthousiast dat hij voorstelde om voortaan oliebollen alleen nog op deze manier te eten. Maar wacht, er is meer…
Heb je ooit Oostenrijkse kaiserschmarrn geproefd? Dat gerecht, dat lijkt op een 'mislukte' pannenkoek, inspireerde mij. Maar wat als je de smaken van oliebollen combineert met broodpudding? Het resultaat: een smeuïge, vegan oliebollenpudding!
Na het proeven van dit dessert zul je nooit meer een oliebol hoeven weggooien!
Oliebollenpudding is een heerlijke manier om overgebleven oliebollen of krentenbollen nieuw leven in te blazen. Dit recept transformeert ze in een smeuïge pudding met warme specerijen en een knapperig laagje. Het is volledig plantaardig en combineert de zoetigheid van de bollen met de romigheid van plantaardige melk en slagroom.