Ken je polenta vooral als een romige Italiaanse puree of een zoet dessert? Of misschien als een voedzaam ontbijt? Wat je misschien nog niet wist, is dat je polenta ook kunt bakken en hartig kunt serveren! Deze gebakken polenta met salsa heeft een heerlijke Mexicaanse twist en is perfect voor lunch of als hoofdgerecht. Ik zou het zelfs als ontbijt wel eens willen proberen!
Houd rekening met de pittigheid
De chilipeper in dit recept geeft de polenta een flinke kick. Als je niet zo van pittig houdt of er niet aan gewend bent, halveer dan de hoeveelheid chilipeper. De pittigheid kan de smaak van de jalapeños een beetje overstemmen, maar dat vind ik persoonlijk juist lekker!
Is polenta glutenvrij?
Ja, polenta is van nature glutenvrij! Polenta wordt gemaakt van maïsmeel, dat geen gluten bevat. Het is dus een geweldige optie voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie. Let er wel op dat je polenta koopt die niet in een fabriek is verwerkt waar ook glutenbevattende producten worden verwerkt, om kruisbesmetting te voorkomen. Check altijd het etiket voor zekerheid!
Ingrediënten: tips en opmerkingen
- Polenta: Polenta is behoorlijk vullend, zeker in combinatie met de zwarte bonen en maïs. Voor 2 tot 3 personen kun je de hoeveelheid polenta en het water halveren.
- Paprika: Voor een kleurrijke presentatie gebruikte ik gele, rode en groene paprika’s. Je kunt natuurlijk ook gewoon de paprika’s gebruiken die je al in huis hebt.
- Komkommer: Ik heb de schil eraan gelaten voor wat extra bite. Omdat de paprika’s, uien en jalapeños geroosterd worden en dus lekker zacht zijn, zorgt de komkommer voor een fijne textuurvariatie.
Bewaren en Genieten
Dit gerecht smaakt ook heerlijk op kamertemperatuur of koud. Ik heb twee stukken polenta en salsa meegenomen naar mijn werk voor de lunch, en dat ging perfect!
Geef deze gebakken polenta een kans en laat je verrassen door de Mexicaanse smaken!
Gebakken polenta Mexicaanse stijl: een verrassende twist
Dit heb je nodig
Instructies
Polenta bereiden:
-
Breng het water aan de kook en voeg al roerend de polenta en chilipoeder toe.
-
Laat het mengsel op laag vuur 20 minuten pruttelen en roer regelmatig om aanbakken en klontvorming te voorkomen.
-
Giet de zwarte bonen en maïs af, spoel ze met koud water en schep ze voorzichtig door de polenta. Breng op smaak met peper en zout.
-
Bekleed een schaal van 33 x 22 cm met bakpapier en giet de polenta erin. Laat het afkoelen en plaats het minstens 2 uur in de koelkast.
Groenten roosteren:
-
Halveer de paprika’s en jalapeños en verwijder de zaadlijsten. Snijd de uien in dikke plakken.
-
Leg de groenten in één laag op een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
-
Verwijder de velletjes van de paprika’s en snijd alle geroosterde groenten in kleinere stukken. Doe ze in een schaal.
Salsa maken:
-
Snijd de komkommer in blokjes en halveer de cherrytomaatjes. Voeg deze toe aan de geroosterde groenten.
-
Hak de koriander fijn en meng deze door de salsa.
Polenta bakken:
-
Snijd de afgekoelde polenta in punten of vierkanten.
-
Bak de polenta op middelhoog vuur tot deze door en door verwarmd is en een goudkleurig korstje heeft.
Serveren:
-
Leg de gebakken polenta op borden en serveer met de frisse salsa.