Frisse meiraap- en appelsalade met hazelnoten

Frisse meiraap- en appelsalade met hazelnoten

Porties: 2 Totale tijd: 10 minuten
Calorieën: 278 kcal Proteïne: 4.2g Vetten: 18.8g Vezels: 7.2g Suiker: 16.9g
Deze kleurrijke en knapperige salade is perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht bij een diner. Het combineren van de zachte smaak van meiraap met de zoetheid van appel en de knapperigheid van hazelnoten zorgt voor een verrassend lekkere mix.

De meiraap, ook bekend als knolraap, is een vergeten groente in Nederland. Tegenwoordig wordt dit knolletje voornamelijk geteeld door amateurtuinders en in de biologische landbouw. Gek genoeg kan ik me niet herinneren ooit meiraap te hebben gegeten, ook niet onder een van de vele andere namen: meiknolletje, consumptieraap, herfstknol, herfstraap, tol, knol of raap.

In landen als Frankrijk en België is deze schattige knol echter nog volop te vinden.

Wat te doen met meiraap?

Meiraap is veelzijdig en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Rauw in een salade heeft het een scherpe, radijsachtige smaak. Gekookt wordt de knol zacht, mals en licht zoet, een beetje vergelijkbaar met aardappels.

Meirapen passen perfect bij lentegroenten zoals peultjes, courgette of doperwtjes, maar ook bij zomergroenten als paprika en aubergines. Daarnaast combineren ze goed met wintergroenten zoals prei.

Bewaren

Bewaar meiraap in de koelkast, waar ze ongeveer 1 à 2 weken goed blijven, bij voorkeur in een plastic zak. Invriezen is ook een optie: snijd ze in plakjes of blokjes, blancheer ze 2 minuten, koel ze snel af in een ijsbadje en bewaar ze in een diepvrieszak of -bak.

Voorbereiding 10 minuten Totale tijd 10 minuten Porties: 2 Calorieën: 278 kcal Beste seizoen: Lente, Zomer Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Voor de salade:

Voor de dressing:

Zo maak je het

  1. Meiraap voorbereiden: Boen de meiraap schoon onder de kraan. Schillen is meestal niet nodig, maar als de schil er minder mooi uitziet, gebruik dan een dunschiller. Snijd de boven- en onderkant eraf en snijd de rapen in dunne plakjes. Gebruik een keukenmachine voor de snelste resultaten, maar een mandoline of scherp mes werkt ook prima.

  2. Appel snijden: Was de appel goed. Als het geen biologische appel is, kun je ervoor kiezen om hem te schillen. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd hem vervolgens in dunne plakjes.

  3. Bosui en hazelnoten: Snijd de bosui in dunne, schuine reepjes. Hak de hazelnoten grof voor een lekker knapperige bite.

  4. Dressing maken: Meng alle ingrediënten voor de dressing (citroensap, mosterd, ahornsiroop en olijfolie) goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak eventueel wat extra citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Salade samenstellen: Doe de plakjes meiraap, appel, bosui en gehakte hazelnoten in een grote schaal. Schenk de dressing erover en schep alles goed door elkaar. Voor een frissere salade en meer controle over de smaak kun je de dressing apart serveren, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel ze willen gebruiken.

    Geniet van deze frisse en gezonde salade! Serveer hem meteen voor de beste smaak en textuur. Eet smakelijk!

Tijdbesparende en handige hulpjes

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 278kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 18.8g29%
Verzadigd vet 2.1g11%
Natrium 61mg3%
Kalium 655mg19%
Totaal koolhydraten 19g7%
Voedingsvezel 7.2g29%
Suikers 16.9g
Proteïne 4.2g9%

Vitamine C 36 mg
Calcium 118 mg
IJzer 1.2 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *