Deze salade is zo lekker dat ik er steeds van blijf eten. En als er toch nog wat overblijft, neem ik het graag mee als lunch naar mijn werk. Voeg een volkoren broodje toe, en je hebt een maaltijd waar je de hele dag op kunt teren.
Een goede salade moet licht en verfrissend zijn, en dat is precies wat deze Griekse salade biedt. De combinatie van Romaine sla, paprika, rode ui, komkommer, kerstomaatjes en olijven is gewoonweg verrukkelijk. En vergeet vooral niet de heerlijke vinaigrette en de zelfgemaakte plantaardige feta!
Voor deze salade gebruik ik zelfgemaakte plantaardige feta. Deze variant is heerlijk en doet zeker niet onder voor de traditionele feta. Als je echter wat tijd wilt besparen, kun je ook prima feta uit de supermarkt gebruiken.
Voor de vinaigrette maak ik een eenvoudig, snel recept. Meng olijfolie met witte wijnazijn (of een andere azijn), citroensap, knoflook, oregano, zeezout en versgemalen peper. Binnen een paar minuten heb je een heerlijke vinaigrette, maar een kant-en-klare versie uit de supermarkt of je eigen favoriet werkt ook prima.
Omdat dit een Griekse salade is, gebruik ik Kalamata-olijven. Als je de voorkeur geeft aan een andere soort, zoals zwarte of groene olijven, voel je dan vrij om die te gebruiken.
Een salade kan snel slap worden, vooral als de vinaigrette er al doorheen zit. Bewaar de salade daarom maximaal twee dagen in de koelkast.
Wil je tijdens een etentje met vrienden of familie niet te lang in de keuken staan? Snijd dan alle groenten van tevoren en bewaar ze in aparte bakjes. Maak de vinaigrette alvast en bewaar deze in een glazen potje in de koelkast. Op het moment zelf hoef je dan alleen nog maar alles bij elkaar te doen en goed te mengen.