Frisse en simpele Griekse salade

Er gaat niets boven een eenvoudige salade die je in een handomdraai kunt maken en boordevol smaak zit. Deze Griekse salade voldoet daar perfect aan. Met simpele, pure ingrediënten creëer je een heerlijke smaakexplosie, en het mooiste is: binnen een half uur staat hij op tafel!
Griekse salade met homemade plantaardige fetaq pinit Bekijk galerij 3 foto's

Deze salade is zo lekker dat ik er steeds van blijf eten. En als er toch nog wat overblijft, neem ik het graag mee als lunch naar mijn werk. Voeg een volkoren broodje toe, en je hebt een maaltijd waar je de hele dag op kunt teren.

Een goede salade moet licht en verfrissend zijn, en dat is precies wat deze Griekse salade biedt. De combinatie van Romaine sla, paprika, rode ui, komkommer, kerstomaatjes en olijven is gewoonweg verrukkelijk. En vergeet vooral niet de heerlijke vinaigrette en de zelfgemaakte plantaardige feta!

Tips voor de ingrediënten

  • Romaine sla is ideaal voor deze Griekse salade. Als je liever een andere soort sla gebruikt of iets anders in huis hebt, is dat natuurlijk ook prima. Gebruik je baby Romaine, neem dan 3 à 4 kropjes.
  • Komkommer geeft een frisse bite aan je salade.
  • Rode ui zorgt voor een lekkere pittige smaak.
  • Olijven moeten ontpit zijn. Ook al heb je ontpitte olijven gekocht, controleer ze even, want er kan soms nog een pitje in zitten.
  • Plantaardige feta kan je zelf maken of uit de supermarkt halen. Zelfgemaakte feta heeft echter altijd een streepje voor qua smaak.

De beste Griekse salade

Voor deze salade gebruik ik zelfgemaakte plantaardige feta. Deze variant is heerlijk en doet zeker niet onder voor de traditionele feta. Als je echter wat tijd wilt besparen, kun je ook prima feta uit de supermarkt gebruiken.

Voor de vinaigrette maak ik een eenvoudig, snel recept. Meng olijfolie met witte wijnazijn (of een andere azijn), citroensap, knoflook, oregano, zeezout en versgemalen peper. Binnen een paar minuten heb je een heerlijke vinaigrette, maar een kant-en-klare versie uit de supermarkt of je eigen favoriet werkt ook prima.

Omdat dit een Griekse salade is, gebruik ik Kalamata-olijven. Als je de voorkeur geeft aan een andere soort, zoals zwarte of groene olijven, voel je dan vrij om die te gebruiken.

Vooruitwerken & Bewaren

Een salade kan snel slap worden, vooral als de vinaigrette er al doorheen zit. Bewaar de salade daarom maximaal twee dagen in de koelkast.

Wil je tijdens een etentje met vrienden of familie niet te lang in de keuken staan? Snijd dan alle groenten van tevoren en bewaar ze in aparte bakjes. Maak de vinaigrette alvast en bewaar deze in een glazen potje in de koelkast. Op het moment zelf hoef je dan alleen nog maar alles bij elkaar te doen en goed te mengen.

Voorbereiding 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Zomer, Lente

Ingrediënten

Aan de slag

  1. Doe de grof gehakte Romaine sla in een grote saladeschaal.
  2. Voeg de reepjes paprika, uienringen, gehalveerde kerstomaatjes, komkommerblokjes en Kalamata olijven toe.
  3. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  4. Giet de vinaigrette over de salade of serveer deze apart.
  5. Verkruimel de feta over de salade.
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *