Ah, snert! Een heerlijk winters gerecht dat velen doet denken aan koude dagen en gezelligheid aan tafel. Maar is er eigenlijk een verschil tussen erwtensoep en snert? Of zijn het gewoon twee benamingen voor dezelfde soep?
Bij ons thuis ontstond er laatst een discussie: mijn man beweert dat het pas snert heet als er vlees in zit, terwijl ik dacht dat het gewoon een andere naam is voor erwtensoep. Tijd voor wat onderzoek! Wat blijkt? We hadden allebei gelijk. Er zijn veel verhalen over de benaming, maar een ding is zeker: erwtensoep mag pas snert genoemd worden als het minstens een dag heeft gestaan.
Van oudsher wordt erwtensoep gemaakt van groentenbouillon en spliterwten, waaraan vlees zoals spek, botten en rookworst wordt toegevoegd. Maar mijn versie is natuurlijk zonder vlees. Ben je toch op zoek naar een traditioneel recept met vlees? Geen zorgen, dat vind je onderaan!
Wist je dat erwtensoep boordevol gezonde voedingsstoffen zit? Een paar leuke weetjes:
Heb je geen InstantPot? Geen probleem! Je kunt erwtensoep ook prima op het fornuis maken. Het kost wel wat tijd, zo'n anderhalf uur, maar het resultaat is het wachten waard.
In Nederland wordt erwtensoep vaak geserveerd met roggebrood, belegd met katenspek en mosterd. In Scandinavië hebben ze ook een traditie rondom erwtensoep: in Zweden eten ze het op donderdag samen met pannenkoeken. Een goed excuus om eens een tripje naar Zweden te overwegen, toch?
Met dit recept maak je een heerlijke, stevige erwtensoep die na een nachtje in de koelkast officieel "snert" mag heten. En wil je nog een tip? Voeg een paar aardappels toe voor een nog dikkere en steviger soep!
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Om de soep nog meer smaak te geven voeg je een bouillonblokje toe.
Mocht je het lekker vinden dan kun je ook nog wat plantaardige worst in plakjes snijden en toevoegen. Wij zijn nog geen lekkere ‘rookworst’ tegengekomen.