Het moet niet gekker worden: vroeger moest ik absoluut niet denken aan erwtensoep. De geur alleen al vond ik vreselijk, laat staan die dikke drab waar een lepel in kon blijven staan. Maar sinds ik plantaardig eet, behoren peulvruchten eigenlijk tot mijn standaard “uitrusting”. Dus toen ik onlangs in mijn TGTG-box een verspakket voor erwtensoep aantrof kreeg ik spontaan trek!
Aan tafel hadden we een discussie over erwtensoep en snert. Volgens mijn man is het pas snert als er vlees in zit, volgens mij is het een andere benaming voor dezelfde soep. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en het blijkt dat we allebei gelijk hebben. Er doen namelijk veel verhalen de ronde over de benaming snert. Maar erwtensoep mag uiteindelijk pas snert worden genoemd als het minimaal één dag heeft gestaan.
Van oudsher wordt er eerst een stevige bouillon getrokken van groenten, worden de spliterwten gekookt en worden er – naast rookworst – ook varkensvlees, spek en botten toegevoegd aan de soep. Maar niet in mijn snert! Lees toch maar verder als je wél op zoek bent naar een recept met vlees, dit recept vind je namelijk helemaal onderaan.
Mocht je geen InstantPot hebben dan kun je erwtensoep natuurlijk ook maken op de ouderwetse manier. Je bent dan alleen wel zo’n anderhalf uur verder voordat alles gaar en klaar is. Dit is de ‘ouderwetse’ erwtensoep: met stukjes groenten én vlees.
In Nederland eten we erwtensoep traditioneel met roggebrood, belegd met katenspek en wat mosterd. Sommigen kiezen ervoor om pannenkoeken als dessert te eten na erwtensoep. Deze gewoonte is in Scandinavische landen wijdverbreid. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor‘. Hoog tijd dus dat we weer terug gaan naar Zweden (*grijpt alles aan om naar Zweden te kunnen*).
❗️ Tip: om een dikkere en nog steviger soep te krijgen voeg je 1 of 2 aardappelen toe. Je hoeft de aardappelen niet voor te koken, snijd ze in gelijke stukken en ze koken gaar in de soep.
Verdeel de soep over de kommen, snijd de peterselie fijn en strooi over de soep.
Porties 4
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Om de soep nog meer smaak te geven voeg je een bouillonblokje toe.
Mocht je het lekker vinden dan kun je ook nog wat plantaardige worst in plakjes snijden en toevoegen. Wij zijn nog geen lekkere ‘rookworst’ tegengekomen.