Snert: wat is het verschil met erwtensoep?

Erwtensoep, of snert zoals het ook wel genoemd wordt, is dé ultieme winterse klassieker in Nederland. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee namen? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van deze stevige, voedzame soep en deel ik mijn plantaardige versie. Ideaal voor de koude dagen, met handige tips om jouw snert extra lekker te maken!
Een kom met snert en roggebrood pinit Bekijk galerij 2 foto's

Ah, snert! Een heerlijk winters gerecht dat velen doet denken aan koude dagen en gezelligheid aan tafel. Maar is er eigenlijk een verschil tussen erwtensoep en snert? Of zijn het gewoon twee benamingen voor dezelfde soep?

Erwtensoep of snert?

Bij ons thuis ontstond er laatst een discussie: mijn man beweert dat het pas snert heet als er vlees in zit, terwijl ik dacht dat het gewoon een andere naam is voor erwtensoep. Tijd voor wat onderzoek! Wat blijkt? We hadden allebei gelijk. Er zijn veel verhalen over de benaming, maar een ding is zeker: erwtensoep mag pas snert genoemd worden als het minstens een dag heeft gestaan.

Van oudsher wordt erwtensoep gemaakt van groentenbouillon en spliterwten, waaraan vlees zoals spek, botten en rookworst wordt toegevoegd. Maar mijn versie is natuurlijk zonder vlees. Ben je toch op zoek naar een traditioneel recept met vlees? Geen zorgen, dat vind je onderaan!

Gezond en voedzaam

Wist je dat erwtensoep boordevol gezonde voedingsstoffen zit? Een paar leuke weetjes:

  • Spliterwten zijn rijk aan gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en plantaardige eiwitten. Bovendien bevatten ze veel vezels, wat goed is voor de darmen.
  • Wortels zijn vezelrijk en caloriearm. Het eten van vezelrijke groenten verlaagt het risico op darmkanker.
  • Prei en ui zitten vol vitaminen, mineralen en polyfenolen. Polyfenolen kunnen helpen ziektes te voorkomen, zoals aderverkalking en diabetes type 2.
  • Knolselderij is een vitamine C- en K-bom, en bevat minder calorieën dan aardappels. Het werkt ook vochtafdrijvend, wat goed is voor je nieren.
  • Laurierblad staat bekend om zijn heilzame werking. Het zou vochtafdrijvend zijn, helpen bij de spijsvertering en zelfs als natuurlijk antidepressivum werken.

Erwtensoep maken op de ouderwetse manier

Heb je geen InstantPot? Geen probleem! Je kunt erwtensoep ook prima op het fornuis maken. Het kost wel wat tijd, zo’n anderhalf uur, maar het resultaat is het wachten waard.

  1. Was de spliterwten en breng ze met water, laurierblad, en eventueel zout aan de kook in een grote soeppan.
  2. Kook het geheel in ongeveer 60 minuten gaar en verwijder tussendoor het schuim.
  3. Snijd ondertussen de groenten: wortel, knolselderij, prei en ui. Hak de bladselderij fijn.
  4. Haal na een uur het laurierblad uit de pan. De spliterwten zullen inmiddels uit elkaar zijn gevallen, je kunt de soep eventueel pureren voor een gladde structuur.
  5. Voeg de groenten en bladselderij toe aan de soep en kook alles nog 20 minuten op laag vuur.
  6. Voeg voor een extra stevige soep 1 of 2 aardappels toe. Deze kun je gewoon in blokjes snijden en ze koken mee in de soep.

Een leuk weetje

In Nederland wordt erwtensoep vaak geserveerd met roggebrood, belegd met katenspek en mosterd. In Scandinavië hebben ze ook een traditie rondom erwtensoep: in Zweden eten ze het op donderdag samen met pannenkoeken. Een goed excuus om eens een tripje naar Zweden te overwegen, toch?

Met dit recept maak je een heerlijke, stevige erwtensoep die na een nachtje in de koelkast officieel “snert” mag heten. En wil je nog een tip? Voeg een paar aardappels toe voor een nog dikkere en steviger soep!

Een kom met snert en roggebrood pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Snert: wat is het verschil met erwtensoep?

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 10 minuten Bereiding 25 minuten Totale tijd 35 minuten
Porties: 4 Calorieën: 302 kcal pp
Beste seizoen: Winter, Herfst

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Was of boen de groenten goed schoon. Spoel de spliterwten af in een zeef totdat het water helder is.
  2. Schil de knolselderij en wortelen, en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in halve ringen en snipper de ui.
  3. Doe de spliterwten, groenten en laurierblaadjes in de binnenpan van de InstantPot. Voeg het water toe en eventueel wat bouillonpoeder voor extra smaak. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Sluit de InstantPot, zet het ventiel op "seal" en druk op de soepfunctie. Stel de tijd in op 25 minuten (als dat niet automatisch gebeurt).
  5. Zodra de kooktijd begint, hoor je een signaal en de tijd gaat lopen. Na 25 minuten hoor je opnieuw een signaal. Laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen tot het ventiel naar beneden valt.
  6. Haal de deksel van de pan, verwijder de laurierblaadjes, en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Verdeel de soep over de kommen, hak de bladselderij fijn en strooi het over de soep voor een frisse touch.
Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 302kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.8g3%
Verzadigd vet 0.7g4%
Totaal koolhydraten 50.3g17%
Voedingsvezel 7.1g29%
Proteïne 17.8g36%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Om de soep nog meer smaak te geven voeg je een bouillonblokje toe.

Mocht je het lekker vinden dan kun je ook nog wat plantaardige worst in plakjes snijden en toevoegen. Wij zijn nog geen lekkere ‘rookworst’ tegengekomen.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen instant pot, wat nu?

Je kunt de soep uiteraard ook op het gasfornuis bereiden. Boven het recept staat de bereidingswijze voor een ouderwetse snert met vlees. In het kort: kook de spliterwten in 60 minuten gaar, ze zullen dan uit elkaar vallen. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kook het geheel nog eens 20 minuten.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *