De oorsprong van brownies ligt in de Verenigde Staten en er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan ervan.
Eén verhaal vertelt dat de eerste ‘brownie’ uit 1893 stamt en werd gecreëerd door een chefkok in het Palmer House Hotel in Chicago. Het verhaal gaat dat Bertha Palmer, de vrouw van de eigenaar, om een dessert vroeg dat kleiner was dan een stuk taart maar gemakkelijk meegenomen kon worden tijdens de World’s Columbian Exposition. De chef ontwikkelde een recept dat leek op een dichte chocoladetaart met walnoten en een abrikozenlaagje erop, en dit wordt vaak beschouwd als de eerste brownie.
Een andere verhaal suggereert dat brownies ontstonden door een kook-ongeluk. Een huisvrouw in New England zou vergeten zijn het bakpoeder toe te voegen aan haar chocoladetaartbeslag, waardoor de taart compact en fudge-achtig werd in plaats van luchtig en rijzend.
Tegenwoordig zijn brownies in allerlei variaties te vinden, van klassieke chocoladebrownies tot versies met noten, karamel, kaas, of zelfs als onderdeel van andere desserts zoals brownie-ijs of brownie-trifles.
Hoe ze ook zijn ontstaan, door de tijd heen zijn brownies in ieder geval een iconisch onderdeel van de Amerikaanse bakcultuur geworden en zijn ze geliefd over de hele wereld. Ze worden vaak geassocieerd met huiselijke gezelligheid en comfort food, wat misschien een deel van hun aanhoudende populariteit verklaart.
Ik ben begonnen met het bakken van brownies toen we in de Corona crisis zaten. Toen eenmaal de tijd aanbrak om weer terug naar kantoor te gaan, begon ook de tijd weer van verjaardagen van collega’s vieren. En daarmee voor mij de tijd van het afslaan van traktaties. En ook al zijn mijn energieballetjes erg lekker, ik wilde ook wel eens iets anders. Dat is gelukt met deze overheerlijke brownies.