Print opties:

Dit zijn de lekkerste brownies

brownies

De oorsprong van brownies ligt in de Verenigde Staten en er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan ervan.

Eén verhaal vertelt dat de eerste ‘brownie’ uit 1893 stamt en werd gecreëerd door een chefkok in het Palmer House Hotel in Chicago. Het verhaal gaat dat Bertha Palmer, de vrouw van de eigenaar, om een dessert vroeg dat kleiner was dan een stuk taart maar gemakkelijk meegenomen kon worden tijdens de World’s Columbian Exposition. De chef ontwikkelde een recept dat leek op een dichte chocoladetaart met walnoten en een abrikozenlaagje erop, en dit wordt vaak beschouwd als de eerste brownie.

Een andere verhaal suggereert dat brownies ontstonden door een kook-ongeluk. Een huisvrouw in New England zou vergeten zijn het bakpoeder toe te voegen aan haar chocoladetaartbeslag, waardoor de taart compact en fudge-achtig werd in plaats van luchtig en rijzend.

Tegenwoordig zijn brownies in allerlei variaties te vinden, van klassieke chocoladebrownies tot versies met noten, karamel, kaas, of zelfs als onderdeel van andere desserts zoals brownie-ijs of brownie-trifles.

Hoe ze ook zijn ontstaan, door de tijd heen zijn brownies in ieder geval een iconisch onderdeel van de Amerikaanse bakcultuur geworden en zijn ze geliefd over de hele wereld. Ze worden vaak geassocieerd met huiselijke gezelligheid en comfort food, wat misschien een deel van hun aanhoudende populariteit verklaart.

Ik ben begonnen met het bakken van brownies toen we in de Corona crisis zaten. Toen eenmaal de tijd aanbrak om weer terug naar kantoor te gaan, begon ook de tijd weer van verjaardagen van collega’s vieren. En daarmee voor mij de tijd van het afslaan van traktaties. En ook al zijn mijn energieballetjes erg lekker, ik wilde ook wel eens iets anders. Dat is gelukt met deze overheerlijke brownies.

Methode
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 30 minuten Totale tijd: 45 minuten
Temperatuur 200  °C
Porties 9
Calorieën 185 kcal
Beste seizoen Het hele jaar door
Ingrediënten
  • 1 cup havervlokken
  • 12 medjool dadels (ontpit)
  • 2 cups zwarte bonen
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 2 1/2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 reep chocolade (puur)
  • Optioneel
  • frambozen
  • pistachenoten
  • maple syrup (of andere zoetstof)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Maal de havervlokken fijn en zet ze apart. Giet de bonen af en spoel ze goed om. Verwijder de pitten van de dadels.

    Zijn de dadels hard, week ze dan een minuut of 15 in heet water, dan zijn ze ook beter te verwerkend oor de keukenmachine.
  2. Schep de bonen en dadels in de keukenmachine en laat hem draaien tot je een redelijk gladde massa hebt.

  3. Voeg vervolgens cacaopoeder, gemalen havervlokken, vanille extract, zout, bakpoeder en baking soda toe. Maal totdat alles goed gemengd is en een gladde textuur heeft. Stop af en toe om het brownie beslag van de wanden af te schrapen. Voeg eventueel maple syrup toe.

    Gebruik minder zout als dit al is toegevoegd aan de bonen.
  4. Snijd de reep chocolade in kleine stukjes en schep dit met een spatel door het beslag. 

  5. Vet de bakvorm in of beleg met bakpapier. Schep het beslag erin en verdeel zo goed mogelijk. Versier nu eventueel de brownie met bijvoorbeeld frambozen, pistachenoten, kokosrasp of stukjes gedroogde appel.

  6. Dek de brown af met aluminium folie en bak het 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder daarna de folie en bak het nogmaals 15 minuten.

  7. Laat de brownie - in de vorm - ongeveer 10 minuten afkoelen op het aanrecht. Verwijder dan de bakvorm, dek de brownie af en laat hem nog wat verder afkoelen. En dan… enjoy!

Voedingswaarden

Porties 9


Hoeveelheid per portie
Calorieën 185kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 7.9g13%
Verzadigd vet 5.2g26%
Totaal koolhydraten 21g8%
Voedingsvezel 6.7g27%
Proteïne 4.7g10%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!