Deze groentenspread wil je niet missen!

Maak kennis met jouw nieuwe favoriete broodbeleg: een heerlijk frisse groentenspread die niet alleen stukken lekkerder is dan de kant-en-klare varianten uit de supermarkt, maar ook nog eens veel gezonder! Perfect voor op de boterham en klaar in een handomdraai.
groentenspread pinit Bekijk galerij 2 foto's

Eerlijk is eerlijk, vroeger moest ik echt niet denken aan een groentenspread op mijn boterham. Die potjes uit de supermarkt met zachte, weeïge groenten… brrrr! En veel te smeuïg naar mijn smaak. Maar toen ontdekte ik dit recept en nu ben ik helemaal om. Toevallig stuitte ik erop toen ik iets anders maakte voor het avondeten. Mijn man en ik vonden het zo lekker op brood, dat ik besloot om er een apart recept voor te maken.

Groentenspread Bewaren

Voor nog geen € 5 en 20 minuten werk, maak je drie mason jars vol met deze heerlijke groentenspread. Elk potje heeft een inhoud van ongeveer 450 ml. Deze spread blijft ruim een week goed in de koelkast. Ik heb zelfs een pot in de vriezer gezet om te testen of het na invriezen nog lekker is. En ja hoor, de smaak blijft perfect! Het is wel iets natter, maar dat vocht giet je gewoon even af.

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 25 minuten
Geschatte kosten: € 5

Ingrediënten

Instructies

  1. Maak de groenten schoon en dep het overtollige water af.
  2. Snijd de ui in snippers, de courgette en paprika in blokjes, en de wortel in plakjes. Geen zorgen over perfect snijden, alles gaat straks in de blender.
  3. Fruit de ui zacht in de olie. Pers de knoflook erbij en voeg de ras el hanout toe. Laat even kort meefruiten. Voeg dan de courgette, paprika, wortel en tomatenblokjes toe. Laat de groenten 10 minuten stoven.
  4. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en voeg ze toe. Doorwarmen is niet nodig, maar mag wel.
  5. Laat alles afkoelen en schep het in een keukenmachine of blender. Maal tot je de gewenste dikte hebt. Ik hou zelf van een wat fijnere spread.

    Deze spread is heerlijk op een volkoren boterham. Smullen maar!

Vragen & Antwoorden

Alles uitvouwen:
Welke groenten kan ik nog meer gebruiken?

Je kunt vrijwel elke soort groente gebruiken, zoals paprika, courgette, aubergine, en wortel. Kies je favoriete groenten of wat je op dat moment in huis hebt.

Dit is tevens een mooi recept om voedselverspilling tegen te gaan!

Kan ik de groentenspread van tevoren maken?

Ja, de spread kan van tevoren worden gemaakt en blijft ongeveer 3-5 dagen goed in de koelkast. Bewaar het in een luchtdichte container.

Hoe kan ik de spread serveren?

De spread is heerlijk op brood, crackers, als dip voor groenten of zelfs als saus voor pasta.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *