De plantaardige Indiase keuken: een betoverend kookboek + een heerlijk recept
Onlangs kocht ik een nieuw kookboek, en daar wil ik je graag meer over vertellen. Hou jij van de Indiase keuken? Dan mag je dit boek echt niet missen! Ik heb inmiddels een behoorlijke verzameling kookboeken, maar eerlijk gezegd kijk ik vaker op internet voor recepten. Dit boek heeft me echter zó in zijn ban dat ik er iedere dag even in blader: plaatjes kijken, recepten bekijken, eetlust opwekken, genieten en - sorry, boekliefhebbers - ezelsoren maken! Toen ik het kocht, dacht ik al dat ik dit boek waarschijnlijk helemaal stuk zou gaan koken en lezen, en dat blijkt helemaal waar.
Een inkijkje in De plantaardige Indiase keuken
In De plantaardige Indiase keuken van de makers van de website Hey Groentje word je meegenomen in zowel het dagelijks leven als feestelijkheden, met de bijbehorende gerechten. Van ontbijt tot avondeten, drankjes en snacks: het water loopt je in de mond bij al dat lekkers.
Het enige nadeel aan de Indiase keuken is misschien wel de lange ingrediëntenlijsten. De moed kan je in de schoenen zakken als je een recept doorleest. Maar geloof me, als je daar eenmaal doorheen kijkt, blijft er vaak maar een handvol hoofdingrediënten over. De rest staat gewoon in je kruidenkastje. Of, zoals bij mij, in mijn masala daba!
Wat kun je verwachten van het boek?
Er wordt in het boek niet alleen aandacht besteed aan de Indiase keuken in het algemeen, maar ook aan hoe het is om als Indiase te eten. Dat vond ik ontzettend leuk en informatief, vooral het stukje over eten met je handen. Dat herinnert me aan mijn andere culinaire liefde: de Indonesische keuken. Daniëlle en Amit delen ook wat zij standaard in hun voorraadkast hebben staan en welke keukentools handig of onmisbaar zijn. Verder vind je nog een pagina met handige tips voordat je aan de slag gaat.
Eén tip deel ik zelf ook altijd: lees eerst het hele recept door, zet alle ingrediënten en benodigdheden klaar (liefst alvast afgemeten en in de juiste volgorde), en lees het recept dan nog een keer. Dan kan er eigenlijk weinig meer misgaan.
De recepten zijn onderverdeeld in categorieën zoals ontbijt en lunch, curry’s, bonen en linzen, rijstgerechten en Indiase broden, bijgerechten en sweets & snacks. De Indiase broden zijn hier thuis een groot succes: ochtend, lunch of avond ik bak wat af! Toen ik het boek kreeg, bleek mijn recept voor garlic naan identiek te zijn aan dat uit het boek.
Wat maakt dit boek bijzonder?
Wat mij meteen opviel, is hoe vriendelijk en duidelijk de recepten zijn geschreven. In plaats van strikte, gebiedende zinnen lees je zachtaardige instructies: “Je kunt nu dit toevoegen” of “Vervolgens mag je dat doen.” Dat voelt eigenlijk best fijn! Boven elk recept staat bovendien een kort stukje over de oorsprong van het gerecht, hoe Amit het thuis eet, of tips over wat je erbij kunt serveren. De foto’s zijn uitnodigend, maar eenvoudig en zonder te veel poespas. Dat waardeer ik enorm.
Daniëlle en Amit: als jullie ooit een kookbijbel maken, staat die bovenaan mijn verlanglijstje! 😊
Chilla’s met korianderchutney
Een van de eerste gerechten die ik probeerde, waren de chilla’s met korianderchutney. Chilla’s zijn hartige pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, en worden in India vaak in het weekend als ontbijt gegeten. En ook Amit’s moeder maakte ze vroeger in het weekend zo viel er te lezen. Waarom ik dacht dat ik ze op een doordeweekse ochtend nog wel even snel voor mijn werk kon maken, weet ik niet. Toch lukte het, en ik was zelfs op tijd op mijn werk!
De chilla’s zijn best snel gemaakt als je alles klaar hebt staan. Het beslag maak je van kikkererwtenmeel, water, ui, groene chili’s, koriander en specerijen zoals komijnzaad. De korianderchutney erbij is heerlijk fris en vol van smaak, en ook die maak je razendsnel. Ik had nog een overschot van zo’n drie kilo kikkererwtenmeel in de voorraadkast, dus dit gerecht kwam als geroepen!
Het recept
Ben je benieuwd naar dit gerecht? Met goedvinden van Daniëlle en Amit - dankjulliewel 🙏 - deel ik hieronder het recept uit hun boek, zodat je zelf kunt ontdekken hoe lekker de plantaardige Indiase keuken is.
Deze chilla’s zijn een smakelijke en voedzame start van de dag! Deze Indiase pannenkoekjes worden gemaakt van kikkererwtenmeel en zijn heerlijk gekruid met komijn, verse koriander en een vleugje chili voor een subtiele kick. Geserveerd met een frisse korianderchutney wordt dit gerecht een explosie van smaak. Perfect voor een uitgebreid ontbijt of een snelle lunch, en verrassend eenvoudig om te maken!
Dit heb je nodig voor de chilla’s
zonnebloemolie
200gram kikkererwtenmeel
350ml water
1rode ui (klein)
2 groene chili’s
hand verse koriander
1theelepel zout
1theelepel komijnzaad
1theelepel gemalen komijnzaad
En dit voor de korianderchutney
1bos koriander (grote bos)
1 groene chili (optioneel)
3teentjes knoflook
3cm gember
1/2theelepel zout
1/2theelepel komijnzaad
1/2 limoen (het sap)
80ml water
Zo maak je de chilla’s
Meng het kikkererwtenmeel, zout, komijnzaad en gemalen komijnzaad in een kom. Voeg de rode ui, chili’s en koriander toe, en roer er geleidelijk het water doorheen tot je een beslag hebt dat lijkt op pannenkoekenbeslag.
Verhit een beetje olie in een koekenpan. Schep een kleine portie beslag (ongeveer een soeplepel) in de pan en bak de chilla goudbruin. Draai hem om als de bovenkant droog is, besprenkel eventueel met wat olie voordat je hem omdraait. Herhaal tot al het beslag op is.
En zo de korianderchutney
Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer. Mix tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe voor de gewenste consistentie.
Voedingswaarden
Porties 4
Hoeveelheid per portie
Calorieën221kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet3.9g6%
Verzadigd vet0.4g2%
Natrium331mg14%
Kalium254mg8%
Totaal koolhydraten33.2g12%
Voedingsvezel12.1g49%
Suikers7.2g
Proteïne6.3g13%
Vitamine C 10 mg
Calcium 44 mg
IJzer 2 mg
Foliumzuur 33 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger
Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!
💶 Geschatte kosten: De geschatte kosten zijn gebaseerd op gangbare supermarktprijzen en de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden gebruikt. Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van waar je boodschappen doet, of het in de aanbieding is en of je kiest voor biologische producten. Het scheelt natuurlijk ook als je sommige ingrediënten al in huis hebt. Ik hoefde voor dit recept alleen maar koriander en chilipepertjes te kopen: budget recept dus voor mij.