Chimichurri

Chimichurri is een verrukkelijke saus of marinade die werkelijk overal bij past. In Argentinië is het een onmisbaar onderdeel van bijna elke maaltijd. Ontdek hoe deze smaakmaker je gerechten naar een hoger niveau tilt!
Chimichurri pinit

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met chimichurri was op een grote Argentijnse steak. Raar hoe je eetgewoonten kunnen veranderen. De smaak van zowel de chimichurri als de steak waren geweldig. Nu laat ik de steak liever links liggen, maar de chimichurri kun je natuurlijk bij veel meer gerechten serveren!

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een heerlijke saus en marinade die je vooral tegenkomt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken, waar het traditioneel bij gegrild vlees wordt geserveerd. Halverwege de 19e eeuw werd het gebruik van pekel vervangen door azijn om de chimichurri te conserveren, en dat gaf de saus zijn karakteristieke frisse smaak.

De basis van een klassieke chimichurri bestaat uit olie en azijn. Maar wat het echt bijzonder maakt, zijn de kruiden en specerijen die je eraan toevoegt: peterselie, oregano, rode peper, knoflook, laurier, ui, zwarte peper, mosterdpoeder, tijm en bieslook. Alles wordt fijngemalen in een vijzel, waardoor de smaken perfect samenkomen. Het resultaat is een smaakvolle en veelzijdige saus die elke barbecue een boost geeft.

Omdat ik ook dol ben op salsa, heb ik mijn eigen twist gegeven aan deze klassieke chimichurri. Door er wat verse tomaten en een scheutje limoen aan toe te voegen, krijg je een frisse, pittige saus die geweldig smaakt bij zowel vleesvervangers als groenten. Probeer het eens, en ontdek hoe heerlijk deze fusion van smaken kan zijn!

De oorsprong van chimichurri

Het verhaal gaat dat de naam chimichurri afkomstig zou zijn van een Ier uit de 19e eeuw. Zijn naam was James “Jimmy” McCurry (1830-1910), en hij zou betrokken zijn geweest bij de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Naar verluidt was hij de eerste die deze saus maakte. Voor de lokale bevolking was de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk uit te spreken, en zo werd het al snel verbasterd tot ‘chimichurri’.

Hoewel dit een interessant en charmant verhaal is, is er geen historische bron die deze oorsprong bevestigt. De ware oorsprong van de naam chimichurri blijft enigszins mysterieus, en er zijn verschillende theorieën over hoe de saus aan haar naam kwam. Toch blijft het een geliefde en onmisbare saus in de Zuid-Amerikaanse keuken.

De veelzijdigheid van chimichurri

Als je eenmaal een pot van die heerlijke chimichurri in huis hebt, wil je natuurlijk weten wat je er allemaal mee kunt doen. Hieronder geef ik je zes verrukkelijke ideeën om het meeste uit je chimichurri te halen!

1. Lekker dippen

Zeg jij saus, dan roep ik dippen! Scheur of snijd wat flatbread in stukken en zet er een paar schaaltjes met verschillende sausjes bij. Natuurlijk krijgt de chimichurri de hoofdrol. Het is een perfecte dip voor een gezellige avond met vrienden.

2. Bloemkoolsteak

Tegenwoordig heb ik liever een bloemkoolsteak in plaats van een Argentijnse steak. Snijd dikke plakken van de bloemkool af en laat ze gaar en knapperig worden in de oven of op de BBQ. Besprenkel de steak met chimichurri en je smaakpapillen zullen een dansje doen van plezier.

3. Nacho’s

Natuurlijk niet zo’n zak uit de supermarkt, maar zelfgemaakte nacho’s. Als je tenminste een aangebroken pak met tortilla’s hebt. Snijd ze in punten en wrijf ze licht in met wat olie en bak ze dan krokant in een droge pan of in de oven. Daarna lekker dippen in een bakje chimichurri voor de ultieme snack.

4. Vulling

Ik kan altijd genieten van gepofte aardappels, zowel gewone als zoete. Vervang de gebruikelijke kruidenboter eens door een flinke lepel chimichurri. Het zeezout kun je achterwege laten, want de chimichurri zit al boordevol smaak. Genieten gegarandeerd!

5. Lekker stampen

Nederland staat bekend om de vele variaties met stamppot. Maar ook in de zomer is een stamppotje heerlijk. Roer eens een lepel chimichurri door je zomerse stamppot met zoete aardappel, flespompoen en rucola. Het resultaat is een eenvoudige, maar smaakvolle maaltijd die je keer op keer wilt maken.

6. Tosti of quesadilla

Heb je nog wat chimichurri over? Smeer dan je tosti of quesadilla ermee in. Omdat chimichurri al zo’n heerlijke smaak heeft, hoef je niet veel meer toe te voegen. Beleg je tosti of quesadilla simpelweg met wat komkommer en tomaat, en je hebt een super smakelijke en snelle maaltijd.

Met deze tips kun je volop genieten van je zelfgemaakte chimichurri en indruk maken op je gasten! Eet smakelijk!

Calorieën: 1043 kcal

Ingrediënten

Instructies

  1. Pel de tenen knoflook en plet ze met een groot (koks)mes op een snijplak, snijd de knoflook superfijn. Snijd de rode pepers in ragfijne ringen en snijd dat daarna nog fijner. Snijd de tomaat en rode uien in piepkleine blokjes. Hak als laatste de peterselie fijn. Doe alles in een grote kom en meng het geheel goed met je handen of met een vork.
  2. Voeg dan het gemalen komijnzaad en de oregano toe en roer nogmaals goed door. Roer de rode wijnazijn erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  3. Giet er vervolgens zoveel olijfolie bij tot alle ingrediënten net onder de olie staan. Mix nog een keer heel goed en bewaar in een goed afsluitbare pot.
Voedingswaarden

Hoeveelheid per portie
Calorieën 1043kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 101.5g157%
Verzadigd vet 15.3g77%
Totaal koolhydraten 20.5g7%
Voedingsvezel 9.8g40%
Proteïne 6.6g14%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Tags
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *