Nadat ik voor de zoveelste keer een ontzettend grote hoeveelheid champignon aantrof in mijn too good to go box, besloot ik er maar ragout van te gaan maken. Meer om verspilling tegen te gaan dan dat ik dacht er van te gaan genieten. Maar het werd een daverend succes!
Het is redelijk simpel te maken van simpele ingrediënten en bovendien ook nog wel feestelijk. Dus als de decembermaanden weer voor de deur staan, kun je met gemak een heerlijk voorgerecht of amuse maken met onderstaand ragout recept.
In de supermarkten zijn kant en klare pasteibakjes te koop. Zelfs plantaardige. Nog lekkerder is het natuurlijk om zelf bakjes te maken. En om het toch nog een beetje simpel te houden doe je dat gewoon met bladerdeeg.
Maar het is ook heerlijk om een, al dan niet versgebakken, broodje te ontdoen van zijn bovenkant en hem vervolgens uit te hollen en te vullen met champignonragout. Erg smakelijk hierbij is bijvoorbeeld een Italiaanse bol, maar ook een kaiserbroodje of Turkse minibroodjes zijn hier geschikt voor.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, laat het niet verkleuren. Voeg nu beetje bij beetje - onder voortdurend roeren - de groentebouillon toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat het op een laag pitje 15 minuten doorpruttelen.
Snijd ondertussen de champignons in kleine stukjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de champignons, gevolgd door de ui en knoflook. Bak het champignon mengsel in 15 minuten gaar.
Voeg de ragout en het champignon mengsel samen, schep het voorzichtig om en laat dit een minuut of vijf zachtjes pruttelen.
Serveer de ragout in bladerdeeg ragoutbakjes of versgebakken broodjes en garneer met fijngehakte peterselie.