Print opties:

Broodpudding: van restjesbrood tot heerlijke traktatie

Broodpudding

Van budgetgerecht tot feestelijke verwennerij

Dit gerecht ontstond ooit om oud brood om te toveren tot iets eetbaars. Je kunt elke soort brood gebruiken, zelfs door elkaar. Voor dit recept gebruikte ik wat sneetjes wit brood, bolletjes en een pistoletje die niet zo smakelijk meer waren. Perfect voor broodpudding! Met oud brood, melk, bananen (of ei-vervangers) en suiker maak je een budgetvriendelijke traktatie. Voeg je appel en in likeur gewelde rozijnen toe, dan wordt het ineens een feestelijk gerecht.

Broodpudding variaties

Broodpudding is warm heerlijk met een bolletje ijs en een toef slagroom als dessert. Koud, met wat poedersuiker, is het een verrukkelijk ontbijt. Het past overal bij, zelfs als plakje cake bij de koffie! Je kunt appel en rozijnen vervangen door ander fruit en de Liquor43 door rum. Voeg geraspte kokos toe, gebruik minder suiker en voeg stroop toe, of maak zelf vanille-extract en voeg daar twee theelepels van toe. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte broodpudding!

Methode ,
Keuken
Menugang , ,
Tijd
Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 45 minuten Totale tijd: 1 uur
Temperatuur 180  °C
Beste seizoen Jaarrond
Ingrediënten
  • 450 gram oud brood
  • 500 ml melk
  • 2 stuks banaan (of 3 ei-vervangers)
  • 2 stuks appel
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • boter
  • 200 gram rozijnen
  • 75 gram walnoten
  • 125 gram suiker
  • 50 ml 50 Liquor43
Zo maak je het
    Voorbereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Laat de rozijnen weken in de Liquor43.
  3. Snijd de appel in dunne schijfjes.
  4. Hak de walnoten grof.
  5. Scheur het brood in stukken.
  6. Bereiding ‘deeg’:
  7. Prak de bananen en meng dit met de melk, suiker, kardemom en kaneel.
  8. Voeg de appel, walnoten en stukken brood toe en kneed alles met je handen tot een samenhangend geheel.
  9. Schep er voorzichtig de gewelde rozijnen door.
  10. Broodpudding bakken:
  11. Giet het ‘deeg’ in een ingevette brood- of cakevorm.
  12. Leg her en der een klontje boter bovenop.
  13. Bak de broodpudding 45-50 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als het te hard gaat.
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!