Van budgetgerecht tot feestelijke verwennerij
Dit gerecht ontstond ooit om oud brood om te toveren tot iets eetbaars. Je kunt elke soort brood gebruiken, zelfs door elkaar. Voor dit recept gebruikte ik wat sneetjes wit brood, bolletjes en een pistoletje die niet zo smakelijk meer waren. Perfect voor broodpudding! Met oud brood, melk, bananen (of ei-vervangers) en suiker maak je een budgetvriendelijke traktatie. Voeg je appel en in likeur gewelde rozijnen toe, dan wordt het ineens een feestelijk gerecht.
Broodpudding variaties
Broodpudding is warm heerlijk met een bolletje ijs en een toef slagroom als dessert. Koud, met wat poedersuiker, is het een verrukkelijk ontbijt. Het past overal bij, zelfs als plakje cake bij de koffie! Je kunt appel en rozijnen vervangen door ander fruit en de Liquor43 door rum. Voeg geraspte kokos toe, gebruik minder suiker en voeg stroop toe, of maak zelf vanille-extract en voeg daar twee theelepels van toe. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Geniet van je heerlijke zelfgemaakte broodpudding!
Broodpudding: van restjesbrood tot heerlijke traktatie
Ingrediënten
Zo maak je het
Voorbereiding:
-
Verwarm de oven voor op 180℃.
-
Laat de rozijnen weken in de Liquor43.
-
Snijd de appel in dunne schijfjes.
-
Hak de walnoten grof.
-
Scheur het brood in stukken.
Bereiding ‘deeg’:
-
Prak de bananen en meng dit met de melk, suiker, kardemom en kaneel.
-
Voeg de appel, walnoten en stukken brood toe en kneed alles met je handen tot een samenhangend geheel.
-
Schep er voorzichtig de gewelde rozijnen door.
Broodpudding bakken:
-
Giet het ‘deeg’ in een ingevette brood- of cakevorm.
-
Leg her en der een klontje boter bovenop.
-
Bak de broodpudding 45-50 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als het te hard gaat.