Misschien heb je het al gemerkt, maar ik ben helemaal verliefd op de Indiase keuken! Bijna elke dahl of curry begint met een heerlijke basis van olie, hele kruiden, specerijen, ui, knoflook, gember en tomaten. En natuurlijk krijgt elk gerecht daarna z’n eigen twist, anders zou het wel een beetje saai worden, toch? Dus ik dacht: waarom niet meteen een flinke voorraad maken van die basis? Lekker handig voor doordeweekse maaltijden!
Je hebt ongeveer één cup per maaltijd nodig, dus met dit recept heb je genoeg voor zeker acht heerlijke diners voor 3 à 4 personen. Lekker handig om altijd iets achter de hand te hebben!
Ik weet het, zo’n lange lijst met ingrediënten en stappen kan in eerste instantie wat overweldigend lijken. Maar geloof me, het valt echt mee! Zodra je het een keer hebt gemaakt, merk je hoe logisch alles in elkaar steekt. En het mooie is: je doet één keer het werk en hebt daarna een kant-en-klare basis voor meerdere maaltijden. In de koelkast blijft de currypasta zo’n tien dagen goed, en in de vriezer zelfs een maand. Ideaal dus om in porties in te vriezen of gewoon klaar te hebben staan in de koelkast voor een snelle, zelfgemaakte curry.
Om je meteen op weg te helpen, heb ik een heerlijk recept voor je: een makkelijke, smaakvolle curry met kikkererwten en doperwten!
Verhit twee eetlepels plantaardige olie in een wok of hapjespan en bak een theelepel komijnzaad tot het lekker begint te geuren. Voeg een klein gesnipperd rood uitje toe en bak tot het zacht is. Roer er dan een cup van je zelfgemaakte currypasta en een halve cup water door. Zodra alles goed warm is, gaan er een halve cup diepvriesdoperwten en een blik kikkererwten (goed afgespoeld en uitgelekt) bij. Laat dit op laag vuur zo’n 15 minuten pruttelen. Druppel er op het einde wat kokosmelk over en strooi er verse koriander overheen voor die extra frisse touch.
Serveer met geurige basmatirijst en, als je zin hebt om all-in te gaan, een zelfgemaakte naan. En wist je dat je rijst ook alvast vooruit kunt koken? Als je meerdere keren per week rijst eet, maak dan gewoon een flinke portie in de instant pot (als je die hebt). Lekker makkelijk!
Deze basis currypasta is de perfecte start voor je favoriete Indiase gerechten! Rijk aan specerijen, romig door de cashew pasta en heerlijk diep van smaak. Maak een grote portie, bewaar in de koelkast of vries in, en zet in no-time een smaakvolle curry op tafel!
Verhit een 1/2 cup plantaardige olie in een grote pan. Voeg 1 cm kaneel, 1 theelepel kardemompeulen, 1 theelepel hele kruidnagelen, 2 laurierblaadjes en 1 theelepel komijnzaad toe.