Ik weet wat ik deze Kerst op de ontbijttafel heb staan: bananenwafels met glögg jam en slagroom! Glögg is de Zweedse variant van glühwein en ontzettend lekker. Mijn glögg jam kwam eigenlijk voort uit een experimentje. Ik wilde geen gewone cranberry saus maken, maar meer een fruitige soort jam. Dat werd onderstaand recept en het ruikt en smaakt eigenlijk precies als glögg!
Al langere tijd kijk ik naar wafelijzers, maar ik vind ze ofwel te duur ofwel te gammel. Nu kreeg ik er eentje via mijn werkgever. Perfect dus om uit te proberen of een wafelijzer echt wel iets voor me is.
Spoel de cranberries goed onder de kraan, giet ze daarna in een pan met het aanhangende vocht. Verwijder het klokhuis van de appel, snijd hem in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Pers de mandarijnen uit en voeg het sap toe. Strooi de specerijen erover en laat het geheel op een zacht pitje pruttelen.
De glögg jam is klaar wanneer de cranberries en appel uiteenvallen en je een dikke compote of jam overhoudt.
Maal de havervlokken tot meel en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe, mix tot een dik beslag.
Zet het wafelijzer aan en giet ongeveer twee juslepels op de bakplaat. Bak tot de wafels goudbruin en licht knapperig zijn.
Serveer met de glögg jam en eventueel slagroom.