Print opties:

Appel-komkommersalade

Appel-komkommersalade met quinoa

Appel en komkommer zijn prima ingrediënten om meer vocht binnen te krijgen op erg zomerse dagen, bovendien is deze koude komkommersalade heerlijk. Een perfecte salade of bijgerecht tijdens een BBQ of picknick.

Maar hoe simpel deze salade ook mag zijn, hij zit vol vezels, vitaminen (zoals C en A) en antioxidanten. Bovendien is deze salade een perfecte basis voor een wat meer uitgebreide salade.

Appel-komkommersalade als basis

Door ingrediënten toe te voegen of aan te passen krijg je ineens een heel andere salade. Ik geef je graag wat ideeën:

  • Zoetstof: om het zuur van de citroen wat te verzachten of in balans te brengen kun je bijvoorbeeld wat (kokosbloesem)suiker, maple syrup of (vegan) honing toevoegen
  • Meer fruit: om kleur en textuur toe te voegen kun je bijvoorbeeld blauwe bessen, mango of granaatappelpitjes toevoegen
  • Meer groenten: voor meer kleur en textuur kun je ook één of meer van de volgende groenten toevoegen
    - radijs: in zeer dunne plakjes
    - wortel: geraspt of juliënne gesneden
    - ui: in dunne halve ringen (rood en wit afgewisseld)
    - sla: naar keuze
    - venkel: zeer dun gesneden of geschaafd voor een anijsachtige smaak
  • Olie: om de dressing wat smeuïger te maken kun je wat olijfolie toevoegen
  • Noten en zaden: voeg voor extra knapperigheid wat geroosterde amandelen, walnoten, hazelnoten, sesamzaad, zonnebloempitten of pompoenpitten toe
  • Granen: maak een vullende maaltijdsalade door bijvoorbeeld gekookte quinoa, (wilde) rijst, bulgur, couscous of spelt toe te voegen
Methode
Keuken
Menugang ,
Tijd
Voorbereiding: 10 minuten Overig: 60 minuten Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties 3
Geschatte kosten €  2.5
Calorieën 65 kcal
Beste seizoen Zomer, Lente
Dieet / Allergie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Notenvrij, Sojavrij, WFPB, Whole30
Ingrediënten
  • 1 komkommer (in blokjes gesneden)
  • 2 stuks appel (in blokjes gesneden)
  • 3 el citroensap
  • 2 1/2 el water
  • 1 takjes munt (fijngehakt)
  • 1 tl citroenrasp
  • 1/4 tl zout
Instructies
  1. Doe de appelblokjes in een afsluitbare bak en voeg het citroensap toe. Schud goed zodat alle appelstukjes bedekt zijn met het citroensap. Schep vervolgens de komkommerblokjes erdoor.

    Door het toevoegen van citroensap voorkom je dat de appels bruin gaan verkleuren.
  2. Maak nu de dressing door het water te mixen met citroenrasp, munt en zout. Schenk dit over de appel komkommer salade. Sluit de bak af en schud alles goed door elkaar.

  3. Zet de salade minimaal een uur in de koelkast zodat het goed koud wordt en de smaken er goed in trekken.

Voedingswaarden

Porties 3


Hoeveelheid per portie
Calorieën 65kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.5g1%
Verzadigd vet 0.1g1%
Natrium 2mg1%
Kalium 257mg8%
Totaal koolhydraten 12.6g5%
Voedingsvezel 2.3g10%
Suikers 10.6g
Proteïne 0.9g2%

Vitamine C 14 mg
Calcium 25 mg
IJzer 1.1 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Veel zaadjes: sommige komkommers hebben heel veel zaadjes en het midden is behoorlijk nat, verwijder dit dan door de komkommer in de lengte te halveren en de zaadjes er met een lepel uit te scheppen.

Variatie: in plaats van alleen maar blokjes te maken kun je ook afwisselen door te raspen, blokjes en dunne plakjes te maken. Dit maakt de salade wat speelser.

Bekijk online: https://www.silphyaskitchen.nl/recept/appel-komkommersalade/
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!