Als er één gerecht is dat mij doet glimlachen, dan is het wel Aloo Gobi. Deze klassieke Indiase combinatie van aardappelen (aloo) en bloemkool (gobi) is een van die gerechten die je met zijn geurige kruiden meteen naar een andere wereld vervoert. Het is simpel, voedzaam, en boordevol smaak – precies wat je nodig hebt op een druilerige dag of als je gewoon zin hebt in iets hartverwarmends.
Ik herinner me nog de eerste keer dat ik Aloo Gobi maakte. De keuken vulde zich met het heerlijke aroma van komijn, gember, en knoflook. Het leek bijna magie, hoe zulke eenvoudige ingrediënten samen zo’n rijk gerecht konden vormen.
Wat ik zo fijn vind aan Aloo Gobi is de veelzijdigheid. Heb je geen verse tomaten? Gebruik dan gewoon wat tomatenpuree. Dit gerecht is vergevingsgezind en geeft je de vrijheid om te experimenteren zonder dat je het risico loopt de smaak te verpesten.
En het beste? Het past perfect bij een bordje rijst of een warme chapati. Soms maak ik er een frisse komkommersalade bij, gewoon om het wat op te frissen. Het is zo’n gerecht dat je steeds weer opnieuw wilt maken – en eten, natuurlijk!
Probeer het eens zelf en laat me weten hoe het je bevalt. Wie weet wordt Aloo Gobi ook jouw nieuwe favoriet!
Aloo gobi: authentieke Indiase aardappel-bloemkool curry
Aloo Gobi combineert aardappelen en bloemkool in een rijke, kruidige saus. Deze vegetarische curry is eenvoudig te maken en boordevol smaak dankzij specerijen als komijn, koriander, en garam masala. Perfect met rijst of naan voor een smaakvolle maaltijd.
Ingrediënten
Voor erbij
Zo maak je het
-
Voorbereiden: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes.
-
Frituren: Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pan. Frituur de aardappelblokjes tot ze licht goudbruin en knapperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Frituur daarna de bloemkoolroosjes op dezelfde manier en laat ook deze uitlekken.
-
Specerijen bakken: Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Voeg het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, zout en kaneel toe. Roer goed door en bak totdat de specerijen beginnen te geuren.
-
Smaak opbouwen: Voeg de fijngesneden uien en de knoflook-gemberpasta toe. Bak tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg dan de tomaten toe en blijf roeren. Druk de tomaten met een spatel fijn zodat er een dikke saus ontstaat.
-
Curry samenstellen: Schep de gefrituurde aardappelen en bloemkool door het tomatenmengsel. Roer alles goed door elkaar en bak nog 5 minuten. Voeg een scheutje water toe, dek de pan af en laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.
-
Afmaken: Roer vlak voor het serveren de garam masala en fijngehakte koriander door de curry.
Porties 2
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 189kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 3.1g5%
- Verzadigd vet 0.5g3%
- Natrium 320mg14%
- Kalium 1136mg33%
- Totaal koolhydraten 29.1g10%
- Voedingsvezel 8.5g34%
- Suikers 8g
- Proteïne 7.1g15%
- Vitamine C 63 mg
- Calcium 117 mg
- IJzer 4.3 mg
- Foliumzuur 209 mcg
- Magnesium 59 mg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.