En dan ben je ineens in de ban van de Afghaanse keuken! Nou ja, in ieder geval in de ban van een klein beetje: bolani gevuld met aardappel en spinazie is namelijk ongelofelijk lekker! Je moet er wel even de tijd voor nemen: deeg maken kost al gauw drie kwartier, maar ondertussen kun je mooi de vulling maken. Het is zeker de moeite waard.
Zoals gezegd komt het uit de Afghaanse keuken en is bolani een gevuld platbrood. Meestal is het gevuld met aardappelen, koriander en groene pepers. Maar het kan net zo makkelijk gevuld worden met prei, spinazie, pompoen, linzen of bosuitjes. Meestal wordt het geserveerd met een groene chutney of een yoghurtsaus, of beiden, en wordt het gegeten als bijgerecht of een lekker hapje. Een soort cup-a-soup maar dan vele malen smakelijker!
Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik zelf deeg maakte voor bijvoorbeeld pizza, dus ik ben er een beetje uit. Het deeg plakte te veel, dus theelepel voor theelepel bloem erbij tot het deeg goed was. Vervolgens moest het zo dun mogelijk worden uitgerold. Je moest er bijna doorheen kunnen kijken. Nou, dat lukte wel, maar rond? Alle vormen behalve rond 😂 dat wordt weer flink oefenen dus.
Het is namelijk zo lekker dat ik dit wel vaker wil eten. Ook heerlijk als bijgerecht of als ‘hapje’ tijdens feesten en partijen. Mooi ook om op deze manier van kleine beetjes overgebleven aardappel of groenten ‘af te komen’.
Het deeg is klaar in een handomdraai en je hoeft er geen bijzondere ingrediënten voor in huis te halen. Maar ik snap dat je niet altijd tijd, of zin, hebt om zelf deeg te maken. Dus heb ik wat tips om het recept sneller klaar te hebben.
Beleg bijvoorbeeld de helft van een tortilla met de vulling, klap hem dubbel en bak het in wat olie, net zoals je met de onderstaande variant zou doen. Sneller kan haast niet. Hou je niet zo van tortilla’s dan zou je ook nog filodeeg kunnen gebruiken.
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en zet je ze even opzij om wat af te koelen. Stamp ze daarna met een pureestamper, niet te fijn want het hoeft geen puree te worden.
Knijp de ontdooide blokjes bladspinazie uit en mix het met de aardappelen, de specerijen en eventueel een jalapeño. Breng op smaak met peper en zout. Zet het weg terwijl je het deeg gaat maken.
Meng bloem, zout en olie in een grote schaal. Voeg nu beetje bij beetje wat water toe. Roer en voeg weer een beetje toe. Herhaal dit totdat je een soepel en zacht deeg hebt.
Is het deeg te droog? Dan voeg je een eetlepel water toe totdat het deeg juist aanvoelt. Is het te nat? Dan voeg je een eetlepel bloem toe totdat het deeg juist aanvoelt.
Kneed het deeg 3 minuten, dek de schaal af en laat het tien minuten rusten. Daarna moet je het deeg kunnen verwerken tot 12 bolani. Leg de deegballetjes onder een vochtige doek om uitdroging tegen te gaan.
Pak nu de vulling erbij, wat bloem en wat water.
Strooi wat bloem op je werkblad en rol een deegbolletje uit tot een zeer dunne ronde lap. Beleg de helft met de vulling en strijk het uit. Je wilt een platte bolani hebben! Vouw de bolani nu dicht en sluit de randen met een vork of met vochtige vingers.
Herhaal dit totdat al het deeg en de vulling op is.
Verhit een koekenpan en voeg de olie toe. Als de olie goed heet is bak je de bolani’s in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Keer regelmatig.
Herhaal tot alle bolani’s klaar zijn. Ik kon er twee tegelijk bakken in mijn pan.
Snijd in punten en serveer met een groene chutney en yoghurtsaus.