Print opties:

Aardbeien drogen

Aardbeien

Fruitleer is wat taai en heeft een beetje het idee van Fruitella. Een lekker snoepje dus, dat toch gezonder is dan een bewerkt snoepje met allerlei toevoegingen. Maar ook ouwel (snoeppapier) is heerlijk. Je kunt er zelfs je dessert mee ‘opleuken’ door een stuk rechtop in het toetje te steken.

Aardbeienweetjes

Net als andere fruitsoorten zijn ook aardbeien gezond. Van de bekende fruitsoorten bevatten alleen kiwi’s meer vitamine C dan aardbeien. Aardbeien dragen ook bij aan de inname van foliumzuur.

Foliumzuur heb je nodig voor groei, aanmaak van rode en witte bloedcellen en het is bovendien belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen dan ook het advies om zeker de eerste tien weken extra foliumzuur te slikken.

In Nederland zijn aardbeien volop verkrijgbaar in de maanden mei tot en met september. Ze zijn dan verkrijgbaar uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas. Deze aardbeien hebben een lagere klimaatbelasting dan aardbeien buiten het seizoen, wanneer ze bijvoorbeeld uit een verwarmde kas komen of zelfs uit het buitenland.

Wat kun je allemaal drogen?

Heel flauw natuurlijk, maar eigenlijk te veel om op te noemen! Toch zal ik een kleine opsomming geven, maar er is ongetwijfeld veel meer te bedenken om te drogen.

  • fruit: bijvoorbeeld appel, peer, banaan, pruimen, druiven etc.
  • groenten: bijvoorbeeld prei, wortel, bieten, uien etc.
  • bloemen: eetbare bloemen, maar ook ter decoratie
  • paddenstoelen: denk porcini
Methode
Keuken
Menugang
Tijd
Voorbereiding: 5 minuten Overig: 10 uur Totale tijd: 10 uren 5 minuten
Temperatuur 65  °C
Beste seizoen Zomer
Dieet / Allergie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij
Ingrediënten
  • aardbeien
  • zoetmiddel (optioneel)
Instructies
    Fruitleer
  1. Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur.
    Doe de aardbeien in een blender of keukenmachine en maal ze tot moes. Lepel wat van de moes op de droogmatje, schud vervolgens met de droogla om de moes gelijkmatig te verdelen.
    Check zo tegen het einde van de droogtijd hoe het met het fruitleer staat. Het moet taai en buigzaam zijn.
  2. Rol het fruitleer op en omwikkel het bijvoorbeeld met een stukje bakpapier. Of snijd de rol in kleinere ‘hapklare’ snoepjes. Bewaren in een goed afgesloten pot.
  3. Aardbeienpoeder
  4. Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur. Snijd de aardbeien in plakken en leg ze op de droogmatjes in de voedseldroger. De aardbeien mogen elkaar niet overlappen, hierdoor verandert namelijk de droogtijd.
  5. Check aan het einde van de droogtijd of de aardbeien al goed droog zijn. Ze moeten ‘kurkdroog’ zijn. Vermaal ze vervolgens in een keukenmachine of blender tot poeder.
  6. Gebruik het poeder in snoepjes, taarten, desserts of smoothies.
foto van de auteur
Sylvia
Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!