Van Nederlandse bodem – beschikbaar van oktober tot en met maart
Kasteelt
De pastinaak is een plant afkomstig uit de schermbloemenfamilie. De wortel is ongeveer 20 cm lang en kan wel tot 375 gram per stuk wegen. De smaak is zoet, anijsachtig. De kleur van de wortel is crème wit.
De pastinaak wordt meestal halverwege april gezaaid. Pastinaak kan al in de zomer worden geoogst. Toch wordt deze wortel vaak als wintergroente bestempeld. Dit komt omdat er vaak wordt gewacht met oogsten totdat er een koude periode is geweest. Hierdoor zou de wortel beter smaken. De wortel kan de hele winter worden geoogst, de wortel kan in de grond namelijk niet kapotvriezen.
De pastinaak komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al lang bekend bij de oude Grieken en de Romeinen. Oorspronkelijk was de plant zo groot als een wortel. De Romeinen namen de wortel mee naar het noorden, in koudere gebieden werd de wortel veel groter.
Kenmerken pastinaak
Het is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is intens, aromatisch en heeft een enigszins zoete anijs-achtige smaak.
Vezels, vitaminen, mineralen
Een pastinaak bevat vrij weinig vitamines en ook is het niet super vezelrijk. Qua mineralen bevat het behoorlijk wat kalium, calcium en magnesium.
Pastinaak kopen
Kies stevige, harde wortels. Net zoals je zou doen wanneer je winterwortelen koopt. De zachte pastinaken zijn al wat ouder, maar nog prima geschikt voor puree of soep bijvoorbeeld.
Pastinaak kweken
Wil je pastinaak kweken? Dat is mogelijk! Het kweekproces roept wel de nodige vragen op: hoe moet je pastinaak zaaien, verzorgen en oogsten? Wanneer moet je zaaien en oogsten? En, kan de pastinaakplant ’s winters overleven?
Kijk op kweken.net hoe je pastinaak zelf kunt kweken.
Hoe te bewaren?
Net als wortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, ongeveer 2 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15°C).
Pastinaak kun je ook invriezen nadat je het eerst 2 minuten hebt geblancheerd. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Een restje gare pastinaak kun je in een afsluitbaar bakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
In de keuken
Je kunt pastinaak, net als de winterwortel – rauw, gekookt of gestoofd eten. Maar je kunt pastinaak ook bakken of verwerken in een stamppot. Als je de pastinaak eerst goed boent en dan schilt, kun je de schillen ook nog weer frituren. Zo gooi je niets weg van de pastinaak. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.
De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutlot en maakte deel uit van de hutlot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten.
Hieronder een aantal voorbeelden hoe je de pastinaak kunt verwerken:
- In een herfstsalade
- In frietjes gesneden en geroosterd in de oven
- In een stoofschotel met pompoen en wortel
- In aardappelpuree
- In soepen
- In een gratin met aardappelschijfjes en kaas
- In verschillende stoofgerechten
Wat weegt een pastinaak?
Per stuk (vuil): 375 gram
Per stuk (schoon): 338 gram
Alhoewel ik zulke grote nog niet ben tegengekomen, veelal zitten er twee of drie pastinaken in een plastic zak en weegt dat dan ongeveer 500 gram.
Reken ongeveer 300 gram per persoon.