Koken en bakken zonder ei

Hen met kuikens

Wanneer je besluit om veganistisch te gaan eten valt het pas op hoeveel dierlijke producten er worden gebruikt. In de meest uiteenlopende gerechten en producten uit de supermarkt zie je melk of melkpoeder in de ingrediëntenlijst staan. En dan natuurlijk nog het eipoeder, eiwit of eigeel wat gebruikt wordt. 

Wil je zoet of hartig bakken? Ei! Maar denk nu niet dat je veel recepten niet meer kunt maken, het is gewoon een kwestie van alternatieven gebruiken.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld appelmoes, banaan, lijnzaad-ei, lijnzaadgel, aquafaba, alternatief ei in poedervorm of kant-en-klare ei-alternatieven. 

Gebroken lijnzaad
Gebroken lijnzaad

Ben je bezig met een hartig recept, dan wil je daar natuurlijk geen zoete banaan in verwerken, dus zul je iets anders moeten gebruiken. Hetzelfde geldt andersom: lijnzaad in een zoet baksel is ook niet altijd even fijn. Daarom geef ik hieronder graag wat tips.

Het lijnzaad-ei

Er is hele en gebroken lijnzaad te koop. Gebruik je niet zo veel lijnzaad, koop dan hele zaden. Gebroken lijnzaad is niet lang houdbaar. Je ziet en ruikt het niet, maar het gaat snel achteruit. Je moet het sowieso in de koelkast bewaren. 

Om 1 ei te vervangen door een lijnzaad-ei heb je lijnzaad (duh) en water nodig in de volgende verhouding:

  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 3 eetlepels water

Stamp de zaadjes fijn in een vijzel of of kruidenmolen. Meng het met water en roer het goed door elkaar. Laat dit vijf minuten staan en je hebt je eerste lijnzaad-ei gemaakt!

Sara van Gewoon Lekker Groen schreef een heel artikel over lijnzaadgel. Dit heb ik nog niet gemaakt, dus ik kan er niets over zeggen. Aan het einde van het artikel zegt Sara al dat lijnzaad en lijnzaadgel minder geschikt zijn voor bijvoorbeeld luchtige baksels als desserts of meringue. Maar daar kun je dan weer prima aquafaba voor gebruiken.

Appelmoes en banaan

In zoete gerechten kun je een ei vervangen door banaan of appelmoes. Hoe rijper de banaan is, hoe zoeter hij het gerecht zal maken. Wanneer je in een recept dus een flink aantal dadels ziet staan, of suiker, pas dit dan aan aan de zoetheid/rijpheid van de bananen. Tenzij je een echte zoetekauw bent natuurlijk. Appelmoes maak je trouwens heel makkelijk zelf.

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van kikkererwten. Juist ja, dat vocht wat je achteloos weggooit als je de kikkererwten afgiet en omspoelt. Heb je een recept waarin eiwit wordt gebruikt of wil je ‘schuimpjes’ maken? Gooi het vocht dan niet weg, maar vang het op en gebruik het.

In het blog “Wat is aquafaba en wat kun je ermee?” lees je er meer over.

Kant en klare alternatieven

Greenforce en andere fabrikanten hebben roerei/omelet in poedervorm ontwikkeld. Je giet er wat water bij, roert het goed door en verwerkt het vervolgens zoals je zou doen bij een omelet of roerei van het dierlijke ei. Is het lekker? Mwah, het is zeker niet vies, maar helemaal geweldig vind ik het nu ook weer niet. Mijn man vindt het wel lekker. Smaken verschillen dus. Maar stel je ons voor de keuze poederei of scrambled tofu, dan wint de laatste het met een gigantische voorsprong!

Poederei-omelet gevuld met groenten

Woon je trouwens in de buurt van Duitsland of kom je daar regelmatig? Dan kun je de producten van Greenforce gewoon zomaar in het schap van de supermarkt tegenkomen. Bijvoorbeeld bij de Globus.

Daarnaast zag ik onlangs ook ‘natte’ ei in fles en kartonnen verpakking bij de Albert Heijn. Deze kun je blijkbaar gebruiken zoals je ‘gewone’ eieren zou gebruiken. Maar zoals je merkt heb ik dat nog niet uitgeprobeerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *