Voor mij was knolselderij een wat onopvallende groente, alleen bekend van naam en geur. Ik wist dat het vaak in soepen belandt, maar had eigenlijk geen idee wat je er allemaal mee kunt doen. Totdat ik een prachtig knolletje tegenkwam in mijn groentepakket en nieuwsgierig werd. Hoog tijd om deze bijzondere knol nader te onderzoeken en mijn ontdekkingen met jullie te delen!

Kenmerken

Knolselderij, een variëteit van de selderijfamilie, is een groente met een lichtbruine, knobbelige buitenkant en een stevige, witte binnenkant. Hoewel hij in het wild voorkomt, wordt knolselderij tegenwoordig vaak gekweekt in verschillende delen van Europa, waaronder Nederland. De wortel van de knolselderij is waar het allemaal om draait; deze dikke, aardse knol heeft een milde selderijsmaak en een subtiel kruidig aroma.

Vanwege zijn harde textuur en nootachtige smaak is hij perfect als basis voor tal van gerechten. Wist je trouwens dat knolselderij na bereiding een zachte, bijna romige textuur krijgt? Het is een verrassend veelzijdige groente, die zowel rauw, gekookt, geroosterd als gepureerd heerlijk smaakt.

Vezels, vitaminen, mineralen

Onder de knobbelige buitenkant van knolselderij schuilt een schat aan voedingsstoffen. Het is een uitstekende bron van vezels, die helpen bij een gezonde spijsvertering, en bevat belangrijke vitamines zoals vitamine K en C. Daarnaast levert knolselderij kalium, wat belangrijk is voor de bloeddrukregulatie, en bevat het kleine hoeveelheden calcium, fosfor en magnesium.

Knolselderij is bovendien vrij laag in calorieën, waardoor het een voedzame keuze is voor wie licht en gezond wil eten. De aardse smaak en romige textuur voegen een rijke smaak toe aan gerechten, zonder dat je er veel extra’s aan hoeft toe te voegen.

Knolselderij
Afbeelding van ha11ok via Pixabay

Zelf knolselderij kweken

Hoewel knolselderij wat geduld vergt, is het een prima groente om zelf te kweken. Hij heeft een lange groeiperiode en is gevoelig voor vorst, dus meestal wordt hij in het voorjaar gezaaid en in de late zomer tot vroege herfst geoogst. Voor een goed resultaat heb je vruchtbare, goed doorlatende grond nodig en moet je de plant regelmatig water geven.

In veel tuincentra zijn zaadjes te koop, en met een beetje zorg en aandacht kun je binnen een seizoen je eigen knolselderij oogsten!

Kopen en bewaren

Knolselderij is van september tot februari volop verkrijgbaar in Nederland en België. Het is een stevige groente die goed bewaard kan worden. Bij het kopen kun je het beste kiezen voor een knol die zwaar aanvoelt, zonder zachte plekken of schimmel.

Thuis bewaar je knolselderij in de groentelade van je koelkast, waar hij gemakkelijk enkele weken goed blijft. Let op dat je hem niet naast sterk geurende producten bewaart, want knolselderij kan snel geuren opnemen. Voor langere bewaring kun je knolselderij ook in blokjes snijden en invriezen; zo heb je altijd een voorraadje bij de hand.

In de keuken

Knolselderij vraagt om een zachte aanpak in de keuken, maar is heel veelzijdig. Het schoonmaken is simpel: schil de knol, verwijder de wortelresten, en snijd hem in blokjes of plakjes. Knolselderij is een geweldige basis voor soepen en puree, of je kunt hem roosteren voor een hartige, diepe smaak. Hij combineert goed met kruiden zoals tijm, rozemarijn, en een snufje nootmuskaat.

Wil je iets bijzonders? Probeer knolselderij eens in een salade – dunne plakjes knolselderij zijn knapperig en voegen een lichte, frisse smaak toe aan koude gerechten. Of maak er een romige knolselderijsoep van; met een beetje plantaardige room wordt het een heerlijke, troostrijke soep voor koude dagen.

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *