Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. Het is een kruid uit de lookfamilie net als ui, prei en bieslook. Net als bieslook en ui is het een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Een knoflookbol kan tot wel 20 teentjes knoflook bevatten!
Kenmerken van knoflook
Knoflook is een echte smaakmaker en staat bekend bekend om zijn indringende smaak en geur. Rauwe knoflook is scherp van smaak en kan gerechten dus pittiger maken. Door het verhitten van knoflook wordt de smaak aromatischer en zoeter.
Knoflook is giftig voor honden, maar vooral voor katten. Zeker verse knoflook! Oppassen dus.
Vezels, vitaminen, mineralen
Aan vezels, vitaminen en mineralen zul je niet veel voordeel halen uit knoflook. Je hebt er maar weinig van nodig, dus je kunt er – anders dan smaak – ook maar weinig uithalen. Eén bolletje knoflook bevat 1,4 gram vezels.
Daarentegen worden er aan knoflook wel verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo heeft knoflook een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking.
Knoflook kopen
Gedroogde bollen moeten stevig zijn zonder gele vlekken.
Zwarte knoflook is knoflook die door fermentatie een andere kleur heeft gekregen. Zwarte knoflook heeft een zachte textuur en een smaak die doet denken aan soja en rozijnen. Je kunt zwarte knoflook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten of gewoon uit de hand eten als een gezonde snack. Deze knoflook vond ik op de markt, maar heb ik in de supermarkt nog niet eerder gezien.
Gerookte knoflook is ook zo’n typische lekkernij. Heb je een rookpan dan kun je de bollen knoflook ook zelf roken. Gerookt vind je ze – samengebonden in een streng – nog weleens op streekmarkten. Ook deze heb ik in de supermarkt nog niet aangetroffen.
Ook is er knoflook te koop in poedervorm.
Knoflook kweken
Knoflook planten in je eigen keukentuintje is erg leuk. Er zijn verschillende soorten knoflook, dus het zou zeker moeten lukken met één van hen.
Kijk op kweken.net hoe je knoflook zelf kunt kweken.
Hoe te bewaren
Knoflook kun je het beste op een koele en droge plek bewaren. Er zijn erg leuke voorraadpotten te koop waar gaten in zitten, zodat er nog lucht bij kan komen.
Knoflook in de keuken
Ondanks dat een teentje knoflook een lichtgewicht is, is het wel een echte krachtpatser qua smaak. Ergens las ik een richtlijn voor de hoeveelheid te gebruiken teentjes: ongeveer één tot vier teentjes knoflook per recept voor 4 personen. Zelden houd ik mij aan een recept als het gaat om het gebruik van knoflook.
Je kunt knoflook op verschillende manieren gebruiken, hieronder geef ik een aantal voorbeelden:
- Rauw, uitgeperst door sausjes, vinaigrettes en dressings.
- Rauw, uitgeperst met kruiden en boter voor kruidenboter.
- Samen met ui als basis voor verschillende sauzen en stoofschotels.
- Besmeer een stuk stokbrood met wat gepureerde knoflook en rooster dan even in de oven.
- Pasta all’ aglio et olio: simpele pasta met enkel knoflook en olijfolie, op smaak gebracht met versgemalen peper.
- Rooster eens een hele bol in de oven, de puree die er dan ontstaat kun je verder verwerken.
- Inmaken in olie, eventueel met toegevoegde kruiden.
- Knoflookolie maken.
- Als smaakmaker bij het inleggen van groenten.
- Maak eens knoflookazijn. Dit doe je door uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen. Laat dit twee weken zo staan, zeef het vervolgens en dan is het klaar voor gebruik.
Wat weegt knoflook
Teentje: 2 gram
Bolletje: 50 gram