Kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen, maar de Engelse naam is gebruikelijk. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een roodbruine kleur. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak. Ze zijn zowel koud als warm te eten. Je kunt gedroogde kidneybonen het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.
De geschiedenis van kidneybonen gaat terug tot de Azteekse beschaving in Mexico, waar ze een belangrijke voedselbron waren. Later werden de bonen geïntroduceerd in Europa en verspreidden ze zich naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig zijn kidneybonen een populair ingrediënt in vele keukens, met name in de Mexicaanse, Amerikaanse en Caribische keuken. En in Silphya’s Kitchen want ik ben er dol op!
Kenmerken kidneybonen
Kidneybonen zijn een soort boon die voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika wordt geteeld en geconsumeerd. Deze bonen hebben een karakteristieke vorm die lijkt op de nieren van een mens, vandaar de naam “kidneybonen”.
Vezels, vitaminen, mineralen
Kidneybonen zijn perfect als vleesvervanger omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamine B6, ijzer en foliumzuur. Naast de nutritionele waarde hebben kidneybonen ook enkele gezondheidsvoordelen. Het hoge vezelgehalte in kidneybonen kan helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bovendien hebben kidneybonen een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel niet snel laten stijgen, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met diabetes.
Hoe te bewaren?
Bewaar gedroogde bonen op een droge en koele plaats. Blikken en potten kun je in de voorraadkast of keukenkast bewaren. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten, maar weet dat het niet bedorven is als het een beetje over datum is!
In de keuken
Kidneybonen zijn prima te gebruiken als vleesvervanger. Ze zijn zeer voedzaam en zowel warm als koud te gebruiken.
Kidneybonen zijn zeer veelzijdig en er zijn veel manieren om ze te bereiden en te eten. Verwerk ze bijvoorbeeld in soepen, stoofschotels, chili’s en salades. Maar je kunt ze ook pureren tot een pasta en ze gebruiken als ingrediënt in plantaardige burgers en hummus. Kidneybonen zijn ook een veel voorkomend ingrediënt in de Mexicaanse keuken, waar ze vaak worden gebruikt in taco’s, burrito’s en enchilada’s. Mmmmmm terwijl ik dit schrijf krijg ik al trek!
Rauwe – dus gedroogde – kidneybonen zijn overigens giftig! Maar waarom zou je ze rauw willen eten? Laat ze weken en kook ze op hoge temperatuur, dan weet je zeker dat je geniet van een heerlijk en gezond boontje.
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram