De citroen heeft een stevige zure smaak en is voor de meeste mensen te zuur om uit de hand te eten. Bij de meeste mensen trekt hun mond al een beetje samen en begint er speeksel te vormen als ze alleen maar denken aan citroenen. De één is dol op de zure vrucht, de andere blijft er het liefst verre van. Ik hou er van!
When life gives you lemons, make lemonade…
Kenmerken
De citroen is mooi helder en geel van kleur, heeft een ovale vorm en kan een gladde of ruwe schil hebben.
Vezels, vitaminen, mineralen
De citroen zit bomvol vitamine C.
Citroen kopen
Koop citroen die stevig is en zwaar aanvoelt in verhouding tot hun grootte. Om te persen of te koken kun je het beste een citroen met een gladde schil gebruiken. Deze citroenen bevatten namelijk meer sap. Kies voor een citroen met ruwe schil als je die wilt raspen.
De waslaag die je op veel soorten fruit vindt kun je verwijderen door het fruit in een bak water en wat baking soda te leggen. Daarna goed boenen met een groentenborstel en afspoelen.
Citroen kweken
Wil je zelf citroen kweken, dan heb je de keus uit een citroenboom of een citroenstruik. Beide gewassen hebben dezelfde verzorging nodig, enkel de hoogte en de grootte van de oogst zijn anders. Ik dacht dat in ons klimaat de citroenen het niet zo goed zouden doen, maar dat is dus niet waar. Lees er meer over op Pelckmans.
Hoe te bewaren?
Ook al hebben citroenen een erg dikke schil die ze beschermen, het is toch wel belangrijk dat je ze op de juiste manier bewaart.
Op de fruitschaal
Hele citroenen kun je prima op de fruitschaal bewaren. Ze blijven hier 1 tot 2 weken goed.
In de koelkast
Hele citroenen kun je in de koelkast wel vier weken goed houden. Is een citroen eenmaal aangesneden dan bewaar je hem op zeker in de koelkast. Zorg dat het snijvlak beschermd is door hem bijvoorbeeld in te pakken in huishoudfolie of op een schoteltje te leggen. Zelf heb ik een aantal jaren geleden food huggers gekocht, die zijn perfect voor het afsluiten van bijvoorbeeld citroenen of komkommer.
In de vriezer
Je kunt ze natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Bewaar het sap in ijsblokjesvormen of maak er mooie schijfjes van en bewaar ze in een afgesloten bak. Handig om een bevroren schijfje in een drankje te doen bijvoorbeeld.
In de keuken
Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken.
Vruchtvlees
Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel. Ook activeert en verfrist het de smaakpapillen.
Sap
Het sap geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak.
Schil
De schil is bijzonder aromatisch en kun je daarom heel goed fijn geraspt toevoegen aan bijvoorbeeld (groente)gerechten.
Citroen kun je zo gebruiken:
- In (alcoholvrije) cocktails.
- In thee of smoothies.
- Voor de bereiding van sauzen en dressings ter vervanging van azijn.
- Als smaakmaker in nagerechten.
- Sprenkelen over gesneden appel, banaan, avocado, peer en witte groenten om verkleuring te voorkomen.
- Bij bereiding van jams of sorbetijs.
Wat weegt een citroen
Schijfje: 6 gram
Sap van een vrucht: 30 gram
Per stuk (met schil): 128 gram
Per stuk (zonder schil): 66 gram