Cannellinibonen zijn lid van de peulvruchten-familie en komen uit Italië. Uit Toscane om precies te zijn. De bonen zitten bomvol goede gezonde voedingsstoffen en zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. De Italianen zijn dol op deze nootachtige boon.
Ook al vertonen cannellinibonen gelijkenis met andere witte bonensoorten, de smaak en vorm is toch echt anders. Witte bonen zijn bijvoorbeeld kleiner en minder romig, terwijl de Lima bonen (of reuzebonen) veel groter en platter zijn. Het zijn toch echt andere soorten met met ieder hun eigen smaak en vorm.
Kenmerken cannellinibonen
De bonen zijn – eenmaal gekookt – roomwit van kleur en zijn niervormig, net als de kidneyboon. De smaak is te omschrijven als nootachtig en de textuur is romig. Door de milde smaak zijn het erg veelzijdige bonen.
Vezels, vitaminen, mineralen
Zoals alle peulvruchten zijn ook deze cannellinibonen rijk aan plantaardige eiwitten. De bonen zijn een goede energiebron met een lage glycemische index. Dit houdt in dat de koolhydraten traag worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.
De bonen zijn rijk aan de vitaminen B1, B2 en B3 en bevatten minerale zouten waaronder fosfor, calcium, zink en ijzer.
En ook om je darmflora in topconditie te houden zijn deze bonen geweldig: ze zijn namelijk rijk aan vezels.
Van cannellinibonen is ook bekend dat ze cholesterolverlagend werken.
Cannellinibonen kopen
Deze smaakvolle bonen kun je bij zo’n beetje iedere supermarkt wel kopen in blik of pot. Ze zijn er in zowel A- als in B-merken en de kwaliteit verschilt onderling niet zo heel erg veel. Het zoutgehalte daarentegen wil nog wel eens verschillen! Lees dus goed het etiket of er geen zout of andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd, als dit belangrijk voor je is.
Zoals bij alle peulvruchten uit pot of blik raad ik aan om de bonen goed af te spoelen.
Je kunt de bonen ook gedroogd kopen. Deze gedroogde cannellinibonen zijn te vinden in diverse supermarkten, Oosterse markten en biologische winkels zoals EkoPlaza of Odin.
Hoe te bewaren?
De blikken en potten met cannellinibonen bewaar je gewoon in je voorraadkast. Is een pot of blik over de datum, geef dan je zintuigen goed de kost: ziet het er goed uit en ruikt het nog fris, dan is de kans groot dat je het nog kunt eten. Bedenk dat de THT datum op blikken en potten wettelijk verplicht is, maar dit wil niet zeggen dat ze bij een maand over datum ineens niet meer te eten zijn. Het is een richtlijn.
Gedroogde bonen bewaar je droog, donker en koel in een goed afgesloten container.
Cannellinibonen in de keuken
De bonen uit pot of blik zijn eigenlijk direct klaar voor gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is ze goed afspoelen zodat eventuele toegevoegde ingrediënten niet in je recept terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan (teveel) toegevoegd zout.
Gedroogde bonen hebben echter een langere bereiding nodig. Ze moeten geweekt worden, laat ze bijvoorbeeld een nacht in water staan. Dan hebben gedroogde bonen ook nog een langere kooktijd dan de voorgekookte variant. Nadeel van gedroogde bonen is dus dat je goed van tevoren moet weten dat je ze wilt gaan eten.
Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een Instant Pot kun je het weken achterwege laten en kun je de kooktijd aanzienlijk verkorten.
De veelzijdigheid van deze bonen zal je versteld doen staan. Voor het gemak geef ik hieronder een paar ideeën, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.
Maak bijvoorbeeld een Italiaanse stoofschotel. Stoof de bonen in tomatensaus met allerlei verse kruiden zoals rozemarijn, basilicum of oregano. Gebruik je bonen uit pot of blik dan ben je natuurlijk snel klaar met stoven, de bonen zijn tenslotte al gaar. Het gaat er dan om dat de smaken er goed intrekken.
Je kunt ze – koud en goed afgespoeld – toevoegen aan een salade met sla, tomaten, rode ui en komkommer. Natuurlijk mogen hier ook de verse kruiden weer niet ontbreken.
In mijn ogen staat de Italiaanse keuken bekend om zijn eenvoud, hoe simpeler het recept hoe lekkerder het vaak is. Maak bijvoorbeeld eens een simpele puree, door de bonen simpelweg te pureren en te serveren bij paddenstoelen en een simpele salade.