Er is natuurlijk niets lekkerder dan verse basilicum! Op de pizza, in pesto, als garnering, bij de pasta… Zoet of hartig, het kan allemaal. Hoog tijd dus om er wat meer aandacht aan te besteden.
De naam basilicum is terug te voeren naar ‘basileus’, Oudgrieks voor koning. Daarom wordt het ook wel koningskruid genoemd.
Basilicum is het hele jaar verkrijgbaar
Kenmerken basilicum
Basilicum is een vaste plant, maar in Nederland niet winterhard. Je kunt de plant wel laten overwinteren in je woonkamer of in een kas. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur.
Het is een belangrijk keukenkruid en wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.
Vezels, vitaminen, mineralen
Basilicum bevat veel vitamine A en K. Daarnaast bevat het mangaan, kalium, magnesium en flink wat ijzer. Goed voor lijf en leden dus!
Als je misselijk bent schijnt een kopje basilicumthee wonderen te verrichten.
Basilicum kopen
Losse takjes met blaadjes – koop groene, frisse en stevige blaadjes die lekker ruiken.
Plantje – let erop dat de steeltjes rechtop staan en niet slap hangen. Kies een plantje dat vol met blad zit en waarvan het blad er fris en groen uitziet.
Basilicum kweken
Er zijn verschillende soorten basilicum, zoals bijvoorbeeld kaneelbasilicum, Thaise basilicum, rode basilicum en citroenbasilicum. Iedere soort heeft een andere aroma, blad- en bloemkleur, en sommige soorten hebben geen groene maar paarse bladeren.
Kijk op kweken.net hoe je basilicum zelf kunt kweken.
Hoe te bewaren?
Basilicum bewaar je het beste aan de steel, dus haal de blaadjes er niet bij voorbaat al af. Het beste is natuurlijk om alles aan de plant te laten zitten tot gebruik. Maar koop je in de winkel een bakje of zakje met basilicum dan bewaar je dat het best in de koelkast, zonder plastic. Rol het bijvoorbeeld voorzichtig in wat keukenpapier.
Een andere manier van bewaren is door de blaadjes te drogen in bijvoorbeeld een voedseldroger. De smaak zal wel wat teruglopen ten opzichte van verse basilicum. Lees ook het korte artikel over verse kruiden: gebruiken, bewaren, drogen en invriezen.
Ook kun je er voor kiezen om de basilicum in te vriezen. Haal hiervoor de blaadjes van de steeltjes en was ze goed, dep ze vervolgens goed droog met een keukenpapiertje of schone droge theedoek. Vries de blaadjes in zijn geheel of fijngesneden in. Ze zijn zo een jaar houdbaar.
In de keuken
Basilicum heeft een kruidige smaak met een zoet aroma. Je gebruikt het voornamelijk in de Italiaanse keuken of bij gerechten waar tomaat in is verwerkt.
Maak een gezonde snack door basilicum samen met mozzarella en een kerstomaatje op een prikkertje te steken. Maar ook zo kun je basilicum gebruiken:
- Als garnering bij zowel zoete als hartige gerechten.
- Fijn gesneden of hele blaadjes door een rauwkostsalade of witte bonen in tomatensaus.
- Maar de smaak past ook uitstekend bij courgette, tomaat, sinaasappel of aardbeien.
- Een open deur natuurlijk, maar voeg het toe aan verschillende soorten soep en sauzen.
- Maak je eigen pesto.
- Rooster een (volkoren) boterham en beleg dat met plakjes tomaat en basilicum, strooi er royaal versgemalen peper over.
Wat weegt basilicum
In de supermarkt kun je een bakje met 15 gram kopen, of – in sommige supermarkten – een grootverpakking van 30 gram.
Je kunt er ook voor kiezen om een plantje aan te schaffen en die goed te verzorgen zodat je altijd verse basilicum hebt.