Zelf vanille-extract maken

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen vanille-aroma, vanille-essence en vanille-extract? Als je van bakken houdt, is het handig om te weten wat je precies in je recepten gebruikt. Laten we eens duiken in de wereld van deze drie smaakmakers, en leer hoe je je eigen pure vanille-extract kunt maken!
Fles vodka, pot en vanillestokjes pinit

Vanille-Extract

Vanille-extract is de puurste vorm van vanille in vloeibare vorm en wordt gemaakt door vanillestokjes minimaal twee maanden in alcohol te laten trekken. Het alcoholpercentage van de basis moet minstens 35% zijn, wat betekent dat je echt even geduld moet hebben voordat je het kunt gebruiken. Dit extract bestaat uiteindelijk uit een simpele mix van alcohol, water en vanillestokjes.

Vanille-Essence

Hoewel vanille-essence ook met alcohol wordt gemaakt, is het alcoholpercentage lager dan 35%. Wat dit product minder aantrekkelijk maakt, is dat de vanillesmaak kunstmatig wordt nagebootst met synthetische stoffen. Hierdoor is de smaak minder puur. Om het toch op echt vanille-extract te laten lijken, wordt er vaak een kleurstof toegevoegd.

Vanille-Aroma (geconcentreerd)

Vanille-aroma is een andere synthetische optie die wordt gemaakt zonder alcohol. In plaats daarvan wordt olie gebruikt als basis. De smaak wordt, net als bij essence, kunstmatig toegevoegd.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ben je van plan om je eigen vanille-extract te maken? Begin dan met een halve literfles sterke drank, zoals vodka. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en voeg ze direct toe aan de fles. Bewaar de fles op een koele, donkere plek en laat de vanille z’n werk doen.

Als je van plan bent om het extract in een andere pot of fles over te gieten, zorg er dan voor dat deze goed gesteriliseerd is. Dit kun je op een van de volgende manieren doen:

  1. Vaatwasser: Kies het heetste programma. Laat de potten of flessen daarna omgekeerd op een schone theedoek drogen.
  2. Koken: Breng een grote pan met water aan de kook en steriliseer de potten of flessen gedurende ongeveer 15 minuten. Laat ook deze omgekeerd op een schone theedoek afkoelen.
  3. Oven: Was de potten of flessen eerst met heet water en plaats ze vervolgens in een oven op 120℃ gedurende 20 minuten. Laat ze daarna in de oven afkoelen of zet ze omgekeerd op een schone theedoek.

Met dit eenvoudige recept heb je altijd zelfgemaakte vanille-extract op voorraad, perfect voor al je bakcreaties. En het beste van alles? Je weet precies wat erin zit!

Zelf vanille-extract maken

Voorbereiding 5 minuten Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

Instructies

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open om de smaak optimaal vrij te laten komen.
  2. Plaats de opengesneden vanillestokjes in een pot en vul deze aan met de vodka.
  3. Sluit de pot goed af en zet hem op een donkere plek. Schud de pot wekelijks om de smaken goed te laten mengen.
  4. Na vier weken is je vanille-extract klaar voor gebruik!
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *