Wanneer ik al van tevoren weet dat ik een curry wil gaan maken gebruik ik gedroogde kikkererwten. Normaal gesproken moet je kikkererwten minimaal een nacht weken en moeten ze lang koken. In de instant pot heb je dat niet! Dan ben je met een uurtje klaar.
Kikkererwten weetjes
Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Er zijn groene, gele, bruine en zwarte kikkererwten.
- Gele kikkererwten zijn wat romig en zijn het meest bekend in het Westen
- Bruine kikkererwten zijn kleiner, maar voedzamer dan de gele kikkererwten. Ze zijn vooral beken in Azië.
- Zwarte kikkererwten en zijn een specialiteit in Puglia, Italië.
- Groene kikkererwten zijn verse, vroeg geplukte en onrijpe kikkererwten. Je kunt ze zien als tegenhanger van de edamame.
Zie je in een Engelstalig recept garbanzo beans staan, dan bedoelen ze daarmee chickpeas ofwel kikkererwten.
✅ Leestip: Alles wat je wilt (w)eten over peulvruchten
Curry met kikkererwten en linzen
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Kook de gedroogde kikkererwten zoals je bent gewend (in mijn geval is dat zonder voor te weken in de instant pot: 1 cup gedroogde kikkererwten + 4 cups water, 60 minuten HP, 15 NPR).
-
Leg ondertussen het blok santen, in de plastic verpakking (!), in een schaaltje met kokend water. Snijd de ui, knoflook en groene peper fijn en rasp de gember.
-
Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin achtereenvolgens mosterdzaad, ui, knoflook, groene peper en gember tot de ui glazig ziet. Strooi daarna de garam massala en kurkuma erover en bak dit even kort mee.
-
Giet een scheutje water in de pan en schraap met een houten spatel de aanbaksels van de bodem. Voeg de kikkererwten en linzen toe en roer alles goed door elkaar. Daarna kunnen de overige ingrediënten worden toegevoegd, behalve de peterselie en koriander. Laat het geheel nog een half uurtje sudderen.
-
Strooi vlak voor het serveren de gehakte peterselie en koriander over het gerecht. Je kunt nu eventueel een beetje sour fraîche, ongezoete kwark of wat dikke kokosmelk erdoor lepelen.
Porties 4
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 388kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 20.7g32%
- Verzadigd vet 13.6g68%
- Totaal koolhydraten 30.2g11%
- Voedingsvezel 13.3g54%
- Proteïne 13.4g27%
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.