Energieballetjes met blauwe bessen

Als je op zoek bent naar een snel en gezond tussendoortje dat ook nog eens heerlijk smaakt, dan zijn deze energieballetjes met blauwe bessen perfect voor jou. Ze zijn vol van smaak, geven je een flinke energieboost en zitten boordevol gezonde ingrediënten. Of je nu onderweg bent, een lange vergadering hebt of gewoon iets lekkers wilt snacken, met deze balletjes zit je altijd goed. Probeer ze eens en je zult versteld staan hoe makkelijk gezond eten kan zijn!
Energieballetjes met blauwe bessen pinit Bekijk galerij 3 foto's

Als je regelmatig een kijkje neemt op Silphya’s Kitchen, weet je dat ik niet vaak naar tussendoortjes grijp. Toch ben ik inmiddels fan geworden van energieballetjes, zoals deze variant met blauwe bessen.

Nu ik vaker naar kantoor ga en regelmatig lunchvergaderingen heb, vind ik het fijn om een klein hapje bij de hand te hebben. Eén zo’n energieballetje geeft me weer voldoende energie om door te gaan.

De voordelen van blauwe bessen

Bescherming van je cellen:
Blauwe bessen zitten vol antioxidanten zoals vitamine A en C, die je cellen beschermen tegen vrije radicalen. Dit bevordert een gezonde celontwikkeling, wat gunstig is voor onder andere je longen, slokdarm, keel en hart. Ook bananen en appels hebben deze voordelen, dus variëren is een goed idee!

Verlaging van cholesterol:
Blauwe bessen kunnen helpen om de slechte LDL-cholesterol te verlagen.

Te hoge bloeddruk?
Het eten van blauwe bessen kan bijdragen aan het verlagen van een hoge bloeddruk, dankzij kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen vind je ook in mango en dadels.

Gezondheid van het hart:
Blauwe bessen bevatten vitamine B6 en foliumzuur, die de aderen helpen beschermen en daarmee je hartgezondheid bevorderen.

Energieballetjes met blauwe bessen pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Energieballetjes met blauwe bessen

Voorbereiding 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Porties: 16
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Week de dadels en cashewnoten apart in kokend water gedurende tien minuten. Giet de cashewnoten af en haal de dadels uit het water, waarbij je het dadelwater bewaart voor later.
  2. Doe de dadels, cashewnoten, havervlokken, citroensap, citroenrasp en blauwe bessen in een keukenmachine en maal tot een dik deeg ontstaat. Voeg indien nodig een eetlepel dadelwater toe als het deeg te droog is.
  3. Rol met vochtige handen balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een bitterbal.
  4. Rol de balletjes eventueel door wat kokosrasp voor een extra smaak en textuur.

Mijn favoriete keukentools:

Voedingswaarden

Porties 16


Hoeveelheid per portie
Calorieën 48kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.2g2%
Verzadigd vet 0.2g1%
Totaal koolhydraten 7.4g3%
Voedingsvezel 0.9g4%
Proteïne 1.2g3%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Hoe lang kan ik de energieballetjes bewaren?

Je kunt de energieballetjes in een luchtdicht afgesloten bak ongeveer twee weken goed houden in de koelkast. 

Kan ik ze invriezen?

Ja, in de vriezer zijn ze minimaal drie maanden houdbaar. In tegenstelling tot een hoop andere energieballetjes die ik maak, worden deze wél behoorlijk hard in de vriezer. Laat ze dus bijtijds ontdooien. 

Is dit een gezonde snack?

Net als bij de andere energieballetjes zou ik zeggen: ja en nee. Het is beter dan een zak drop of chips. De energieballetjes bevatten gezonde, vezelrijke ingrediënten en goede vetten en ze zijn laag in calorieën. Maar het blijft een zoet tussendoortje: met suikers uit dadels en blauwe bessen.

Kan ik diepvries-bessen gebruiken?

Jazeker, dat heb ik ook gedaan! Je kunt ook verse blauwe bessen gebruiken, maar ik heb ze altijd in de vriezer liggen.

Kan ik andere noten gebruiken?

Je kunt de cashewnoten vervangen door amandelen, hazelnoten of een mix van al deze noten. Ik zou alleen zorgen dat de noten geen ‘velletje’ meer hebben.

Ik heb geen keukenmachine. Wat nu?

Zonder keukenmachine wordt het wel wat lastiger en zullen de energieballetjes uiteindelijk grover van structuur zijn, maar het is mogelijk als je een staafmixer met hakmolen hebt! Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en gebruik de hakmolen die bij de staafmixer komt of laat de blender er op los. In beide gevallen zul je misschien flink moeten schrapen om de ingrediënten weer richting het mes te duwen voordat je verder kunt.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *