Deze salade is het soort gerecht dat je binnen een paar minuten maakt, maar dat voelt als een kleine smaakexplosie. De combinatie van sappige tomaat, frisse komkommer en de zachte scherpte van rode ui wordt perfect in balans gebracht door het limoensap en de warme, aardse toon van geroosterde komijn. Een snuf chaat masala erbij, en je hebt een klein bordje magie.
In de Indiase keuken zie je dit soort salades vaak als begeleider van zwaardere curry’s of dahl. Ze zorgen voor frisheid en textuur, en helpen ook om de spijsvertering een handje te helpen. Vooral op warme dagen is dit een fijne, lichte toevoeging aan je bord.
Wat dit recept extra fijn maakt, is de flexibiliteit. Geen tomaat in huis? Laat weg of vervang door radijs. Liever milder? Laat de groene peper achterwege. Het is zo’n salade die zich makkelijk aanpast, maar altijd lekker blijft.
Frisse Indiase komkommersalade (kachumber)
Een knapperige, frisse salade met komkommer, tomaat en ui, op smaak gebracht met limoen, geroosterde komijn en koriander. Licht, pittig en vol smaak. Heerlijk als fris bijgerecht bij warme Indiase maaltijden.

Ingrediënten
Optioneel
Zo maak je het
-
Meng de komkommer, ui, tomaat en eventueel de groene peper in een kom.
-
Voeg het limoensap, komijnzaad, zout, zwarte peper en eventueel de chaat masala toe.
-
Hussel alles goed door elkaar en laat een paar minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
-
Strooi vlak voor het serveren de koriander erover.