Instant idli’s

Instant idli’s

Porties: 4 Totale tijd: 30 minuten Ervaring: Beginner

Geobsedeerd door idli’s – en nu heb ik eindelijk mijn eigen idli-platen!

Helemaal in de ban was ik van idli’s. Urenlang heb ik YouTube-filmpjes gekeken, gefascineerd door die schattige, luchtige rijstcakejes en de speciale pannen waarin ze worden gestoomd. Het ging zelfs zo ver dat ik er ‘s nachts over droomde en ‘s ochtends wakker werd met maar één gedachte: ”ik MOET idli’s maken!

Na weken twijfelen besloot ik eindelijk om de knoop door te hakken. Een complete idli-pan vond ik wat te duur voor iets waarvan ik niet eens wist of ik het vaker zou maken, dus ging ik voor de goedkopere optie: idli-platen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad!

Want nu weet ik: dit ga ik vaker doen. De eerste poging – met rijstmeel in plaats van gefermenteerde rijst – was al een groot succes. Luchtig, zacht en perfect met chutney. Maar ik ben nu helemaal geïnspireerd om de traditionele route te volgen en zelf een gefermenteerd beslag te maken. Ik kan niet wachten om die versie te proberen!

Wat zijn idli’s eigenlijk?

Idli’s zijn zachte, gestoomde rijstcakejes uit Zuid-India. Ze worden traditioneel gemaakt van een gefermenteerd beslag van rijst en urad dal (split black gram), maar er zijn ook snellere versies met rijstmeel – zoals in dit recept. Idli’s zijn licht verteerbaar en perfect als ontbijt, lunch of snack, vaak geserveerd met chutney en sambar.

Geen ENO in huis? Zo los je dat makkelijk op!

Waarschijnlijk vraag je je nu hetzelfde af als ik destijds: “Wat is ENO en waar haal ik het?” Nou, je vindt het bij de Indiase supermarkt, maar die zijn hier in de buurt niet bepaald dik gezaaid. Gelukkig is er een simpele oplossing! Je kunt ENO vervangen door ¼ theelepel baksoda en ¼ theelepel citroensap. Of voeg een paar eetlepels bruisend water toe. Het gaat er vooral om dat je beslag lekker luchtig wordt, en met deze truc komt dat helemaal goed!

Ik ben nu al aan het experimenteren met gefermenteerd beslag, dus stay tuned voor de next-level versie van deze idli’s! En nu ben ik benieuwd: heb jij weleens idli’s gemaakt? Of staat het nu op je lijstje? Laat het me weten! 😊

Instant idli’s

Zin in zachte, luchtige idli’s zonder gedoe? Met dit recept heb je ze in no-time op tafel! Perfect als ontbijt, lunch of een lichte maaltijd. Serveer ze met een romige kokoschutney of een pittige tomatenchutney en geniet van een heerlijke Indiase klassieker.

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 10 minuten Overig 10 minuten Totale tijd 30 minuten Ervaring: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Doe de rijstbloem, griesmeel, zout, sojayoghurt en water in een grote kom en meng goed. Zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten. Het beslag moet mooi dik zijn, maar voeg gerust een beetje extra water toe als het te stevig aanvoelt.
  2. Dek de kom af en laat het beslag 10 minuten rusten. Ondertussen zet je een pan met een laagje water op het vuur en breng je dit aan de kook.
  3. Roer na 10 minuten het beslag nog even door en voeg de ENO fruit salt toe. Klop het nu ongeveer 2 minuten goed door – hierdoor wordt het lekker luchtig.
  4. Vet de idli-platen licht in met een paar druppels olie, zodat de idli’s straks makkelijk loskomen. Giet het beslag erin, plaats de platen in de pan, dek af met een deksel en stoom de idli’s in 10 minuten gaar.
  5. Serveer ze warm met je favoriete chutney en geniet!

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:
Wat als ik geen ENO fruit salt heb?

Geen probleem! Je kunt het vervangen door ¼ theelepel baksoda en ¼ theelepel citroensap. Of voeg een paar eetlepels bruisend water toe – het gaat erom dat het beslag lekker luchtig wordt.

Kan ik het beslag bewaren?

Het beste is om het beslag direct te gebruiken, omdat het luchtig moet blijven. Maar als je iets overhoudt, kun je het een paar uur in de koelkast bewaren. Roer het dan wel nog even door voordat je het gebruikt, voeg eventueel nog wat bruisend water toe om het weer luchtig te krijgen.

Moet ik perse idli-platen gebruiken?

Niet per se, maar ze maken het wel makkelijker. Heb je geen idli-platen? Je zou kunnen proberen om kleine hittebestendige schaaltjes of siliconen muffinvormpjes te gebruiken en die in een stoompan zetten. Maar als je ook dol bent op de Indiase keuken kan ik je aanraden ze wel aan te schaffen, voor 15 euro heb je al drie idli-platen. En dat is genoeg voor 12 grote idli’s!

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *