Basis voor currypasta + heerlijk recept

Basis voor currypasta + heerlijk recept

Totale tijd: 1 uur 10 minuten Ervaring: Gemiddeld

Misschien heb je het al gemerkt, maar ik ben helemaal verliefd op de Indiase keuken! Bijna elke dahl of curry begint met een heerlijke basis van olie, hele kruiden, specerijen, ui, knoflook, gember en tomaten. En natuurlijk krijgt elk gerecht daarna z’n eigen twist, anders zou het wel een beetje saai worden, toch? Dus ik dacht: waarom niet meteen een flinke voorraad maken van die basis? Lekker handig voor doordeweekse maaltijden!

Je hebt ongeveer één cup per maaltijd nodig, dus met dit recept heb je genoeg voor zeker acht heerlijke diners voor 3 à 4 personen. Lekker handig om altijd iets achter de hand te hebben!

curry met kikkererwten en doperwten, basmati rijst en zelfgemaakte naan

Ik weet het, zo’n lange lijst met ingrediënten en stappen kan in eerste instantie wat overweldigend lijken. Maar geloof me, het valt echt mee! Zodra je het een keer hebt gemaakt, merk je hoe logisch alles in elkaar steekt. En het mooie is: je doet één keer het werk en hebt daarna een kant-en-klare basis voor meerdere maaltijden. In de koelkast blijft de currypasta zo’n tien dagen goed, en in de vriezer zelfs een maand. Ideaal dus om in porties in te vriezen of gewoon klaar te hebben staan in de koelkast voor een snelle, zelfgemaakte curry.

Curry met kikkererwten en doperwten

Om je meteen op weg te helpen, heb ik een heerlijk recept voor je: een makkelijke, smaakvolle curry met kikkererwten en doperwten!

Verhit twee eetlepels plantaardige olie in een wok of hapjespan en bak een theelepel komijnzaad tot het lekker begint te geuren. Voeg een klein gesnipperd rood uitje toe en bak tot het zacht is. Roer er dan een cup van je zelfgemaakte currypasta en een halve cup water door. Zodra alles goed warm is, gaan er een halve cup diepvriesdoperwten en een blik kikkererwten (goed afgespoeld en uitgelekt) bij. Laat dit op laag vuur zo’n 15 minuten pruttelen. Druppel er op het einde wat kokosmelk over en strooi er verse koriander overheen voor die extra frisse touch.

Serveer met geurige basmatirijst en, als je zin hebt om all-in te gaan, een zelfgemaakte naan. En wist je dat je rijst ook alvast vooruit kunt koken? Als je meerdere keren per week rijst eet, maak dan gewoon een flinke portie in de instant pot (als je die hebt). Lekker makkelijk!

De perfecte garlic naan!

De perfecte garlic naan!

Garlic naan is een zacht, luchtig platbrood met een knapperige buitenkant en een rijke smaak van knoflook en verse koriander. Het wordt in de pan geba…

Basis voor currypasta + heerlijk recept

Deze basis currypasta is de perfecte start voor je favoriete Indiase gerechten! Rijk aan specerijen, romig door de cashew pasta en heerlijk diep van smaak. Maak een grote portie, bewaar in de koelkast of vries in, en zet in no-time een smaakvolle curry op tafel!

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 60 minuten Totale tijd 1 uur 10 minuten Ervaring: Gemiddeld Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Voor de ui-tomatenpasta:

De basis:

Voor de cashewpasta:

Stap 1: Ui-tomatenpasta

  1. Verhit een 1/2 cup plantaardige olie in een grote pan. Voeg 1 cm kaneel, 1 theelepel kardemompeulen, 1 theelepel hele kruidnagelen, 2 laurierblaadjes en 1 theelepel komijnzaad toe.

  2. Bak op laag vuur tot het begint te geuren.
  3. Voeg 500 gram in ringen gesneden uien, 30 gram knoflook, 30 gram gember en 1 theelepel zout toe. Bak tot de ui zacht is.
  4. Voeg vervolgens 1 kilo tomaten toe, dek af en laat 15 minuten sudderen tot ze helemaal zacht zijn.
  5. Laat afkoelen en pureer in een blender tot een gladde pasta (zonder water toe te voegen). Zet apart.

Stap 2: Cashewpasta

  1. Doe 1/4 cup cashewnoten en 1/4 cup pompoenpitten in een kom en giet er een 1/2 cup heet water over. Laat 15 minuten weken.
  2. Pureer tot een gladde pasta. Zet apart.

Stap 3: Multi inzetbare currybasis

  1. Verhit 1/4 cup olie in een grote pan. Voeg 1 theelepel kurkuma, 3 eetlepels chilipoeder, 3 eetlepels korianderpoeder, 1 theelepel gemalen komijnzaad en 1 theelepel garam masala toe.
  2. Bak op laag vuur tot de specerijen hun aroma vrijgeven.
  3. Voeg de bereide ui-tomatenpasta toe en meng goed. Dek af en laat 20 minuten sudderen tot de olie vrijkomt. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen.
  4. Voeg de cashewpasta toe en kook tot de olie opnieuw loskomt van het mengsel.
  5. Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos. In de koelkast blijft het tot 10 dagen goed, in de vriezer tot een maand.
  6. Deze currybasis kun je gebruiken voor allerlei gerechten!
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *