Ben je op zoek naar een dessert dat nét even anders is? Deze griesmeelpudding met koffiesmaak combineert de zachte textuur van griesmeel met een intense koffietwist. Een ideale manier om restjes koffie te gebruiken en jezelf te trakteren op een heerlijk dessert!
Elke keer als mijn dochter iets proeft dat erg intens smaakt, noemt ze het steevast ‘hysterisch’. Dat vond ik altijd grappig, tot ze me een pak koffie cadeau gaf uit Canada, met hazelnoot- en Irish Crème-smaak. Het label ‘hysterisch’ bleek spot-on. Het was zó sterk dat één kopje voldoende was om me de hele week alert te houden!
Aangezien wij thuis zo min mogelijk verspillen, besloot ik die koffie op een andere manier te gebruiken. Het resultaat? Deze griesmeelpudding met een rijke koffiesmaak. En geloof me: het is echt verrukkelijk!
Zo geef je je koffierestjes een tweede leven en tover je in een handomdraai een luxe dessert op tafel. ✨
Wat is griesmeel eigenlijk?
Griesmeel is een fijngemalen graanproduct dat meestal wordt gemaakt van tarwe en soms van maïs of spelt. Het heeft een licht korrelige structuur en is ontzettend veelzijdig in de keuken. Van klassieke griesmeelpudding tot hartige gerechten zoals gnocchi of romige pap: je kunt er alle kanten mee op. Wat griesmeel zo fijn maakt, is dat het snel bindt en een heerlijke, zachte textuur geeft aan gerechten. En het mooiste? Het is ook nog eens lekker budgetvriendelijk en lang houdbaar. Perfect om altijd in je voorraadkast te hebben!
Hysterisch lekker: griesmeelpudding met een twist van koffie
Ben je op zoek naar een dessert dat nét even anders is? Deze griesmeelpudding met koffiesmaak combineert de zachte textuur van griesmeel met een intense koffietwist. Een ideale manier om restjes koffie te gebruiken en jezelf te trakteren op een heerlijk dessert!
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Verwarm de melk: Breng de plantaardige melk tegen de kook aan in een ruime pan. Strooi de griesmeel al roerend in de melk. Blijf voortdurend roeren om klontjes te voorkomen. Kook het mengsel op laag vuur totdat het lobbig wordt, ongeveer 15 minuten.
-
Voeg de koffie toe: Zet een kopje espresso of sterke koffie en roer dit door de griesmeel zodra het gaar is. Meng goed zodat de koffiesmaak mooi verdeeld wordt.
-
Vul de potjes: Doe in elk potje een halve theelepel bruine suiker als je van een extra zoete touch houdt. Schep de warme griesmeelpudding erop en dek de potjes af. Laat ze afkoelen en zet ze daarna in de koelkast om verder op te stijven.
-
Serveren: Serveer de pudding direct uit de potjes of stort ze om op een bordje. Hak de pecannoten fijn en strooi ze als knapperige topping over de pudding.
Porties 6
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 131kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 5.5g9%
- Verzadigd vet 0.6g3%
- Natrium 103mg5%
- Kalium 275mg8%
- Totaal koolhydraten 14.1g5%
- Voedingsvezel 0.7g3%
- Suikers 12.2g
- Proteïne 6g12%
- Calcium 73 mg
- IJzer 0.9 mg
- Foliumzuur 24 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.